Korzystając z naszej strony internetowej, wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies. Więcej informacjiClose
Świadectwa weryfikacji ETV dla innowacyjnych technologii i urządzeń dla gospodarki wodno-ściekowej firmy JWTŚ-IETU

GIS przypomina podstawowe zasady zapobiegania zakażeniom mikrobiologicznym żywności

a+a-    Powrót       21 marca 2019       Ryzyko   

Właściwa uprawa, zbiór, magazynowanie oraz transport owoców i warzyw są ważne, pozwalają unikać zagrożeń mikrobiologicznych – podkreśla Główny Inspektorat Sanitarny i przypomina, jakie obowiązki spoczywają m.in. na plantatorach.

W opublikowanej we wtorek informacji GIS podaje, że podmioty prowadzące produkcję pierwotną produktów pochodzenia roślinnego oraz podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią tych produktów obowiązane są złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Produkty pierwotne pochodzenia roślinnego to owoce, warzywa, zioła, grzyby hodowlane i zboża. Informację dla plantatorów i punktów skupu wydano – jak przekazano - w związku z rozpoczynającym się sezonem zbioru warzyw i owoców.

Główne źródła patogennych mikroorganizmów w owocach i warzywach

GIS akcentuje, że szczególnie niebezpieczne są zagrożenia mikrobiologiczne, takie jak patogenne bakterie i wirusy, gdyż owoce i warzywa często spożywane są na surowo, bez obróbki cieplnej odpowiedniej do wyeliminowania zagrożenia. Spożycie produktów zakażonych patogennymi mikroorganizmami może prowadzić do zatruć pokarmowych, a także poważnych komplikacji zdrowotnych.

Główne źródła patogennych mikroorganizmów w owocach i warzywach to stosowane w trakcie uprawy: zanieczyszczona woda, gleba, nawozy, ścieki, a także ludzie, którzy pracując w styczności z owocami i warzywami, jednocześnie są nosicielami patogenów.

Podstawowe zasady zapobiegania zakażeniom mikrobiologicznym owoców i warzyw

GIS przypomina, że podstawowe zasady zapobiegania zakażeniom mikrobiologicznym owoców i warzyw obejmują m.in. ścisłe przestrzeganie zasad higieny wśród osób zajmujących się pozyskiwaniem i przetwarzaniem owoców i warzyw oraz zapewnienie wszystkim pracownikom produkcji i przetwórstwa owoców i warzyw dostępu do toalet stałych lub przenośnych odpowiednio zaprojektowanych w celu zapewnienia higienicznego usuwania odpadów i zanieczyszczeń, bez możliwości przeciekań do wód gruntowych w pobliżu plantacji. Zasady te obejmują również stosowanie do uprawy, w tym nawadniania i rozcieńczania środków ochrony roślin (pestycydów) oraz nawozów, wyłącznie wody wolnej od patogennych mikroorganizmów.

Sanepid podnosi też, że zalecane jest stosowanie czystych rękawiczek jednorazowych oraz odzieży ochronnej ograniczających do minimum bezpośredni kontakt człowieka z produktem. GIS podkreśla też, że bezwzględnie należy przestrzegać zakazu pracy osób z objawami takimi jak: biegunka, wymioty, temperatura, kaszel czy żółtaczka.

GIS przypomina, że każdy pomiot działający na rynku spożywczym musi potrafić zidentyfikować odbiorcę swoich produktów, a także dostawcę, od którego otrzymał środek spożywczy. Istotne jest zachowanie dokumentów, na podstawie których identyfikacja dostawców i odbiorców będzie możliwa. Informacje dotyczące dostawców i odbiorców muszą zostać przekazane na żądanie właściwych władz. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Nieprawidłowe oznakowanie ok. 6 proc. skontrolowanych wyrobów stosowanych w kontakcie z żywnością (11 marca 2019)Skuteczna kontrola bezpieczeństwa żywności, czyli sześć w jednym? (08 marca 2019)Wkrótce łatwiejszy dostęp do informacji naukowych na temat bezpieczeństwa żywności (13 lutego 2019)W marcu Forum pod hasłem "Bezpieczeństwo narodowe i gospodarcze wobec współczesnych zagrożeń" (11 lutego 2019)Unijny system bezpieczeństwa żywności jest dobry, ale przeciążony (21 stycznia 2019)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony