Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
19.04.2024 19 kwietnia 2024

Zmiany klimatu od kuchni, czyli żywienie przyjazne dla klimatu

   Powrót       06 czerwca 2019       Ryzyko środowiskowe       Artykuł promocyjny   

Serdecznie zapraszamy do udziału w konferencji pn. „Zmiany klimatu od kuchni”, która odbędzie się w 13 czerwca 2019 r. w Krakowie, przy ul. Sławkowskiej 17 (budynek Polskiej Akademii Umiejętności). Konferencja jest adresowana do przedstawicieli szkół, samorządów lokalnych i organizacji pozarządowych związanych z żywieniem oraz wszystkich zainteresowanych wpływem żywienia na środowisko i zdrowie. Szczególnie zapraszamy osoby zajmujące się zagadnieniami żywienia w placówkach edukacyjnych.

Wydarzenie ma na celu podsumowanie wniosków z realizacji projektu CLIKIS oraz promocję szeroko rozumianego zrównoważonego żywienia – szczególnie w kontekście wpływu na klimat. Szczególną uwagę zwrócimy na zagadnienia związane z wpływem procesów produkcji i przetwarzania żywności na środowisko i zdrowie ludzi oraz zmianą nawyków żywieniowych. Jednym z poruszanych zagadnień będzie również efektywność energetyczna kuchni w szkołach.

Uczestnicy seminarium będą mogli dowiedzieć się między innymi o: wpływie żywności na klimat, doświadczeniach polskich i niemieckich szkół w zakresie proekologicznego żywienia, kampaniach edukacyjnych realizowanych w szkołach i edukacji żywieniowej dzieci, marnotrawieniu jedzenia w placówkach szkolnych oraz efektywności energetycznej sprzętów kuchennych. W konferencji wezmą udział przedstawiciele szkół uczestniczących w projekcie. Wśród prelegentów znajda się m.in. przedstawiciele Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, Urzędu Miasta Krakowa, ProVeg Polska oraz organizacji pozarządowych związanych z żywieniem.

Wydarzenie  będzie nie tylko okazją do wysłuchania inspirujących prezentacji, ale i wymiany doświadczeń oraz dyskusji na temat aspektów zdrowotnych, środowiskowych i ekonomicznych żywienia w szkołach.

Projekt „CLIKIS - przyjazne dla klimatu kuchnie szkolne” miał na celu wprowadzenie zmian w postrzeganiu ekologicznych zachowań - pomoc kuchniom szkolnym w oszczędzaniu energii, komponowaniu zdrowych, smacznych i ekologicznych posiłków oraz zmniejszeniu ilości odpadów żywieniowych. W ramach projektu kuchnie pilotażowe wzięły udział w audytach, warsztatach tematycznych, miały okazję wymienić się doświadczeniami oraz wspólnie stworzyć listę przyjaznych dla środowiska przepisów. Doświadczenia i wnioski z realizacji projektu zostaną zaprezentowane w czasie konferencji.

Udział w seminarium jest bezpłatny.

Rejestracja i aktualny program dostępne poprzez stronę: http://www.pnec.org.pl/

Źródło: Stowarzyszenie Gmin Polska Sieć „Energie Cités”

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Jak minimalizować biogazowe ryzyka inwestycyjne? (08 kwietnia 2024)Obciążanie emitentów opłatami za zanieczyszczenia zmniejsza emisje. Raport Kanadyjskiego Instytutu Klimatu (26 marca 2024)KE: zachęty zamiast warunkowości; NGOs: to kurs na katastrofę. Wspólna Polityka Rolna na rozdrożu (20 marca 2024)Zagrożenia klimatyczne wyzwaniami dla Europy. Raport EUCRA (11 marca 2024)Rozporządzenie PPWR wynegocjowane, ale czy wejdzie w życie? UE kontra odpady opakowaniowe (06 marca 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony