Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
18.04.2021 18 kwietnia 2021

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) - Słownik ochrony środowiska

W

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA)

Policykliczne węglowodory powstające w wyniku niecałkowitego spalania węglowodorów (z wyjątkiem metanu). Wydzielane są przy spalaniu drewna iglastego, produkcji asfaltu czy podczas palenia papierosów. Są również obecne w spalinach samochodowych. Cząsteczki WWA w połączeniu z parą wodną zawieszone w powietrzu są składnikiem smogu. Mogą być także przyczyną zanieczyszczeń gleby. Charakteryzują się silnym działaniem mutagennym, kancerogennym oraz genotoksycznym. Najpopularniejszymi znanymi WWA są naftalen i benzo[a]piren.Ostatnie uaktualnienie: 10.12.2019
▲  Do góry strony

Znajdź hasło