Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
26.09.2025 26 września 2025
Mając za sobą 10 lat tworzenia autorskich treści o ochronie środowiska, Teraz-Środowisko szuka nabywcy. W celu uzyskania wszelkich informacji prosimy o kontakt z administracją strony.

18 ton żywności w 12 miesięcy

   Powrót       10 września 2018       Zrównoważony rozwój   

Gdyński Sklep Społeczny „Za Stołem”, działający dzięki trwającej od kilku lat współpracy Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gdyni z Bankiem Żywności w Trójmieście, podsumował właśnie rok swojej działalności. W ciągu ostatnich 12 miesięcy 2227 osób odebrało stąd aż 18 182 kg żywności.

Sklep ten działa w lokalu użyczonym przez miasto. – 12 miesięcy działalności sklepu społecznego to najlepszy dowód na to, że współpraca jednostki samorządowej z organizacją pozarządową jest nie tylko możliwa, ale też przynosi dobre efekty – zauważa Michał Guć, wiceprezydent Gdyni ds. innowacji.

Będą uruchomione kolejne sklepy?

- Myślimy o uruchomieniu sklepów w innych gdyńskich dzielnicach – zdradza Michał Chabel, prezes zarządu Banku Żywności w Trójmieście. - Współpracować chce z nami coraz więcej gdyńskich sklepów. Placówka przy Lotników uwiarygadnia naszą działalność: można tu przyjść i zobaczyć, że przekazywana żywność w mądry sposób trafia do konkretnych osób. W ciągu ostatniego roku, podczas 86 wydań, przekazaliśmy produkty spożywcze 2227 osobom - podkreślił.

Źródło: Urząd Miasta Gdyni

Teraz SamorządWięcej treści dotyczących samorządów w zakładce Teraz Samorząd.

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Finansowanie, technologia i wola polityczna sprzyjają walce o klimat. Dołączają do niej także konsumenci (13 lutego 2025)Mokradła dla naszej wspólnej przyszłości. Światowy Dzień Mokradeł 2025 (31 stycznia 2025)Jeść mniej mięsa. Argumenty środowiskowe i zdrowotne (22 stycznia 2025)Ważny krok ku rozpowszechnieniu biopaliw (19 grudnia 2024)Jak postępować z odpadami spożywczymi w gastronomii – z korzyścią dla środowiska i Twojego portfela? (19 grudnia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony