Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
28.09.2021 28 września 2021

Bytom: „lodówka społeczna” w bibliotece ograniczy marnowanie żywności

   Powrót       25 września 2019       Zrównoważony rozwój   

W holu Biblioteki Publicznej w Bytomiu pojawiła się tzw. lodówka społeczna, w której można zostawić nadmiar jedzenia, aby mogli z niego skorzystać potrzebujący. To jeden ze sposobów, by ograniczyć ilość marnowanej żywności – wyjaśniają przedstawiciele magistratu.

- Statystyczny Polak marnuje ok. 200 kg jedzenia rocznie. W skali roku to ponad 7,5 mln ton żywności, która zamiast na stołach ląduje w śmietniku. Utworzenie sieci lodówek społecznych to tylko jeden z kroków do ograniczenia marnowania żywności, ale najcenniejsza jest idea dzielenia się jedzeniem z najbardziej potrzebującymi – powiedział prezydent Bytomia Mariusz Wołosz.

Pomysłodawcą i fundatorem lodówki społecznej jest poseł Paweł Kobyliński. - To druga lodówka społeczna, którą otwieramy na Śląsku. Po lodówce społecznej w Gliwicach przyszedł czas na Bytom. Można przyjść się poczęstować, można podzielić się z innymi. Marnowanie żywności to problem, który dotyczy nas wszystkich – przekonywał poseł.

O najnowszych regulacjach unijnych w tym kontekście pisaliśmy w artykule Będzie metodologia pomiaru marnotrawienia żywności w całej UE.

Jak powiedziała radna śląskiego sejmiku Halina Bieda, która jako jedna z pierwszych zostawiła w lodówce jedzenie, ze statystyk przygotowanych przez Federację Banków Żywności wynika, że najczęściej wyrzucamy produkty świeże, takie jak pieczywo, owoce i wędliny.

O konsekwencjach produkcji – co dopiero marnowania! – mięsa pisaliśmy w artykule Nie ma czegoś takiego jak tanie mięso.

- Żywność idzie na marne, bo kupujemy więcej, niż jesteśmy w stanie skonsumować. A zamiast wyrzucać nadmiar żywności, wystarczy po prostu się podzielić – apelowała Bieda.

Bytomski radny Maciej Gajos mówił, że w lodówce można zostawić nadające się do spożycia i szczelnie zapakowane produkty. Nie można do niej wkładać surowego mięsa i produktów zawierających surowe jaja, w tym budyniów, majonezów czy jedzenia w otwartych puszkach i słoikach.

W najbliższym czasie lodówki społeczne mają stanąć także w Tarnowskich Górach, Zabrzu i w Katowicach. (PAP)

Teraz SamorządWięcej treści dotyczących samorządów w zakładce Teraz Samorząd.

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

W Polsce w każdej sekundzie do kosza trafia 150 kg żywności (03 grudnia 2020)Banki chętnie finansują projekty cyrkularne. Masz GOZowy pomysł? Wykorzystaj okazję (26 października 2020)Aplikacje informatyczne jako narzędzie walki z marnotrawieniem żywności (29 września 2020)Projekt rozporządzenia ws. wzoru sprawozdania o marnowanej żywności w konsultacjach (15 września 2020)Zapobieganie marnowaniu żywności zaczyna się we własnej kuchni (28 kwietnia 2020)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony