Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
25.04.2024 25 kwietnia 2024

Dobrobyt Europy możliwy bez degradacji środowiska

Wpływy na środowisko rosnącej konsumpcji i produkcji w Europie stają się coraz bardziej odczuwalne poza jej granicami – podsumowuje Environmental Indicator Report 2014 opracowany przez EAŚ. Remedium może być tylko zrównoważony rozwój.

   Powrót       07 listopada 2014       Zrównoważony rozwój   

Systemy produkcji i konsumpcji w Europie podlegają globalnym trendom. Liczba mieszkańców na świecie rośnie i koncentruje się w coraz większym stopniu w dużych aglomeracjach miejskich. Szacuje się, że wielkość produkcji gospodarczej powinna w związku z tym wzrosnąć prawie pięciokrotnie w okresie 2000-2050, a od 2010 do 2030 liczba konsumentów klasy średniej ma szanse zwiększyć się z 1,8 mld do 4,9 mld na całym świecie. Zmienia się w związku z tym globalne zapotrzebowanie na dobra i usługi oraz ich wpływ na środowisko naturalne.

Rosną szkodliwe dla środowiska wydatki mieszkaniowe

W ciągu ostatnich dwudziestu lat struktura produkcji w Europie uległa istotnym zmianom – produkcja została przesunięta do regionów świata dysponujących tańszą siłą roboczą. Wzrósł jednocześnie istotnie udział usług w gospodarce UE. Od kiedy Europa zaczęła importować coraz więcej produktów gotowych i surowców, wpływ europejskiej gospodarki na środowisko zdecydowanie wykracza poza jej granice, jest niejako przenoszony na inne kraje. Rosnący apetyt Europejczyków na dobra i usługi odgrywa w całym systemie znaczącą rolę.

W całościowych wydatkach konsumpcyjnych państw europejskich dominuje konsumpcja gospodarstw domowych. Reprezentuje ona około 60 proc. PKB 28 krajów członkowskich UE w ujęciu średnim w ciągu ostatnich piętnastu lat. Wzrosła ona prawie o jedną czwartą w okresie od 1996 do 2012 roku. Największy udział w tej konsumpcji mają wydatki mieszkaniowe (w tym opłaty eksploatacyjne) oraz te na żywność i transport. Jednocześnie są one źródłem największego wpływu na środowisko. Nie można nie zauważyć również znacznego i wciąż rosnącego wpływu na środowisko konsumpcji takich dóbr, jak urządzenia elektroniczne i elektryczne oraz odzież.

W Europie w 2012 r. wydatki mieszkaniowe stanowiły średnio 24 proc. wszystkich wydatków i wzrosły od 1996 r. (21 proc.). Udział wydatków na żywność i napoje bezalkoholowe w latach 1996-2012 nieznacznie się zmniejszył – z 14 do 13 proc.

Nieznacznie spadł też w badanym okresie udział wydatków na odzież – z 7 do 5 proc. Nie zmieniły się prawie wydatki na transport. Wydatki na łączność, głównie usługi telekomunikacyjne i urządzenia, uległy z kolei potrojeniu. Spowodowane to było szybkim rozwojem sieci telekomunikacyjnych i wprowadzeniem licznych technicznych innowacji. Wpływ miał tu również znaczący spadek cen takich urządzeń, jak telefony komórkowe, komputery i tablety.

Całkowita populacja Europy zwiększyła się nieznacznie w ostatnich latach, osiągając 506 mln w styczniu 2013 r. Jednocześnie w okresie 2005-2013 wzrosła o 10 proc. liczba gospodarstw domowych, przy jednoczesnym zmniejszeniu liczby osób przypadających na gospodarstwo. Skutkuje to automatycznie większą konsumpcją. Jednoosobowe gospodarstwo domowe konsumuje średnio o 38 proc. więcej produktów, zużywa o 42 proc. więcej opakowań i o 55 proc. więcej elektryczności niż gospodarstwo czteroosobowe. Produkuje też znacząco więcej odpadów w przeliczeniu na osobę.

Zużycie zasobów i energii niezależne od wzrostu gospodarczego

Od 2000 ekonomiczna struktura UE uległa zmianie - spadł udział przemysłu w całkowitej wartości dodanej. Wykształciła się nowa struktura gospodarki zorientowanej na usługi. Największy wzrost - 63 proc. w latach 2000-2013 - nastąpił w sektorze teleinformatycznym, a całkowita wartość dodana innych sektorów usługowych wzrosła o ponad 20 proc. w rozpatrywanym okresie. Dla odmiany wzrost w sektorze przemysłowym wyniósł 10 proc., a w sektorze budownictwa obserwowano spadek o 4 proc.

W UE udało się już oddzielić zużycie zasobów i energii od wzrostu gospodarczego. Przykładowo, w latach 2004 – 2010, emisje składników odżywczych oraz metali ciężkich do wód generowane przez przemysł spadły w większości krajów europejskich. Podobny efekt obserwowano w tym samym okresie w rolnictwie, przy czym produkcja rolnicza w tym samym czasie nie spadła.

Emisje troposferycznych związków ozonu, takich jak tlenki azotu, tlenki, niemetanowe lotne związki organiczne i tlenek węgla, a także kwaśne zanieczyszczenia, takie jak amoniak, tlenki azotu oraz tlenki siarki pochodzące z produkcji w krajach UE 27 spadły w latach 2000-2007. Tymczasem emisja gazów cieplarnianych i całkowite zużycie zasobów wzrosły, chociaż w mniejszym stopniu niż wyniósł wzrost gospodarczy.

Dobrą wiadomością jest fakt, że wzrost wpływu na środowisko, który wynika z konsumpcji gospodarstw był mniejszy niż wzrost samej konsumpcji. Wiąże się to z ekoefektywnością w produkcji dóbr i usług. W ujęciu bezwzględnym wzrosło tylko zużycie wody i materiałów, jak również emisje gazów cieplarnianych związane z konsumpcją gospodarstw.

Program działań UE w zakresie środowiska

Powołany przez UE siódmy program działań w zakresie środowiska naturalnego jest oparty na długofalowej wizji, zgodnie z którą w 2050 r. obywatele cieszą się wysoką jakością życia z uwzględnieniem ograniczeń, jakie stawia planeta. Dobrobyt i zdrowe środowisko biorą się z innowacyjnej gospodarki o obiegu zamkniętym, w której nic się nie marnuje, a zasobami gospodaruje się w sposób zrównoważony. Różnorodność biologiczna jest chroniona, ceniona i przywracana w sposób korzystny dla społeczeństwa. Niskoemisyjny wzrost niezależny od zużycia zasobów jest również częścią tej wizji.

Żeby tę wizję zrealizować, systemy produkcji i konsumpcji w Europie będą musiały radykalnie się zmienić – czytamy w raporcie. Pomysłów na to, jak przekształcić gospodarkę Europy w zrównoważony, stabilny system, pojawia się wiele. Obejmują one m.in. nowe modele biznesowe, jak np. system produktowo-usługowy (product-service system, PSS). Jego idea polega on na tym, że w wielu przypadkach do zaspokojenia potrzeby konsumenta niezbędny jest nie sam produkt, ale usługa, jakiej dostarcza. Inne z pomysłów to choćby konsumpcja wspólna lub uczestnicząca (np. wspólne korzystanie z samochodu albo wymienianie się książkami), prosumeryzm czy innowacje społeczne (eksperymentalne działania społeczne mające na celu polepszenie jakości życia osób, społeczności, narodów, firm, środowisk czy grup społecznych). Sprzyjać zrównoważonemu rozwojowi w Europie będą także ekoinnowacje i ekodesign, systemy smart grid (inteligentne sieci energetyczne), jak również innowacje technologiczne.

Ewa Szekalska: Dziennikarz

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Jacek Lolo nowym Regionalnym Dyrektorem Ochrony Środowiska w Warszawie (23 kwietnia 2024)Konkluzje Rady Europejskiej. Na tapecie nowy ład i suwerenność energetyczna (22 kwietnia 2024)European Solar Charter podpisana. Unijne wsparcie dla sektora fotowoltaicznego (17 kwietnia 2024)Joanna Piekutowska na stanowisku Głównego Inspektora Ochrony Środowiska (16 kwietnia 2024)Dobre praktyki dla rzek żwirodennych (16 kwietnia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony