Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
13.08.2025 13 sierpnia 2025
Mając za sobą 10 lat tworzenia autorskich treści o ochronie środowiska, Teraz-Środowisko szuka nabywcy. W celu uzyskania wszelkich informacji prosimy o kontakt z administracją strony.

Francuska żywność nie będzie się marnować

   Powrót       22 maja 2015       Zrównoważony rozwój   

Niższa izba parlamentu Francji przegłosowała zapis ustawy środowiskowej, który zakazuje supermarketom niszczenia niesprzedanej żywności i nakazuje przekazywanie jej organizacjom dobroczynnym lub spożytkowanie w inny sposób.

Zapis w sprawie niemarnowania żywności w czwartek wieczorem zdobył poparcie wszystkich deputowanych Zgromadzenia Narodowego; do wejścia w życie potrzebuje jeszcze aprobaty Senatu.

Ustawa wprost zakazuje sieciom supermarketów niszczenia niesprzedanej żywności, a sklepy o powierzchni ponad 400 m kw. zobowiązuje do zawarcia przed czerwcem 2016 r. umowy z organizacjami charytatywnymi o przekazywaniu jedzenia. Opornych czekają grzywny do 75 tys. euro lub kara do dwóch lat więzienia. Niesprzedana żywność może też zostać wykorzystana na inne sposoby, np. jako kompost lub pasza dla zwierząt.

Nowe prawo przewiduje ponadto wprowadzenie w szkołach i firmach programów edukacyjnych o skutkach marnowania żywności.

To inicjatywa podjęta przez władze w ramach szerszej kampanii, która do 2025 r. ma doprowadzić do zmniejszenia o połowę ilości marnowanego we Francji jedzenia. Z oficjalnych danych wynika, że statystyczny Francuz wyrzuca 20-30 kg żywności rocznie, co w skali całego kraju daje roczne straty sięgające 20 mld euro.

Zapis o niemarnowaniu żywności został entuzjastycznie przyjęty przez organizacje działające na rzecz ochrony środowiska, ale spotkał się ze sprzeciwem grup reprezentujących supermarkety. Twierdzą one, że nowe prawo niesprawiedliwie nakładałoby nowe obowiązki na sklepy wielkopowierzchniowe, choć według Jacques'a Creyssela, szefa francuskiej Federacji Handlu i Dystrybucji odpowiadają one jedynie za 5 proc. marnowanej żywności. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Naprawa i ponowne użycie z pierwszeństwem przed recyklingiem. Raport o GOZ (29 stycznia 2025)Definicja „marnowania żywności” powinna być zgodna z ideą GOZ (28 listopada 2024)Czy można odzyskać zmarnowaną żywność? REFOOD odpowiada: TAK! (08 listopada 2024)Nowe instrumenty w walce z marnowaniem żywności. Jest projekt zmiany ustawy (04 października 2024)Marnujemy za dużo żywności. Mamy narzędzia, by temu zapobiec (16 lipca 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony