Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
08.08.2022 08 sierpnia 2022

Jak susza zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu na świecie

   Powrót       25 sierpnia 2015       Ryzyko środowiskowe   

Jeśli założyć wzrost średniej temperatury zaledwie o 2°C, to odsetek obszarów uprawnych objętych suszą na całym świecie wzrośnie z 15,4 proc. dziś do 44 proc. w 2100 r. - czytamy w raporcie amerykańskiego banku inwestycyjnego BofA Merrill Lynch pt. „Food Security Primer”.

Jak wskazują jego autorzy, liczba zarejestrowanych na świecie katastrof pogodowych, takich jak susze, powodzie, burze czy ekstremalne temperatury była w 2014 r. rekordowa i ponad trzykrotnie wyższa niż w latach 80. Rok 2014 był też najgorętszym w Europie w historii pomiarów.

Konieczne lepsze zarządzanie wodą

Wszystkie te zjawiska stanowią duże zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego, przy czym największym, pojedynczym zagrożeniem są prawdopodobnie susze. Spowodowały one, że przez 8 z 15 lat obecnego stulecia spożycie zbóż przekroczyło ich produkcję w kluczowych regionach uprawnych.

Nawadnianie pól odpowiada za 82 proc. zużycia słodkiej wody, ale pozwala zwiększyć plony średnio niemal trzykrotnie. Kluczowe wydaje się bardziej efektywne zarządzanie wodą w rolnictwie, żeby dzięki tej samej ilości wody móc wyprodukować obfitsze plony. Inne możliwe rozwiązania to poprawa struktury gleby, kontrola chwastów, magazynowanie wody, efektywniejsze systemy irygacyjne czy uprawa gatunków roślin bardziej odpornych na suszę.

Cel: zapanować nad głodem

Mimo, że średnia kaloryczność posiłków wzrosła do 2868 kcal dziennie, nadal ponad 800 mln ludzi na całym świecie jest chronicznie niedożywiona. Liczba ludności na Ziemi wzrośnie do 9,5 mld w 2050 r. i do 11-12 mld w 2100 r., co w połączeniu ze zmieniającymi się zwyczajami żywieniowymi oznacza, że światowa produkcja żywności musi wzrosnąć aż o 70 proc.

Sektor rolno-spożywczy generuje 3 proc. globalnego PKB, a wartość rocznych inwestycji wynosi w nim 220 mld dolarów (75 proc. tych inwestycji pochodzi od sektora prywatnego). Niemniej wartość ta powinna wzrosnąć ponad dwukrotnie, jeśli świat ma zapanować nad głodem.

Ewa Szekalska: Dziennikarz

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Jak podmioty notowane na polskiej giełdzie radzą sobie z raportowaniem w obszarze klimatu? (04 sierpnia 2022)KE: Plan redukcji zapotrzebowania na gaz, aby przygotować UE na przerwy w dostawach (21 lipca 2022)Do jutra konsultacje publiczne ws. Zrównoważonych Systemów Żywnościowych (20 lipca 2022)Wielkopolska: Powstanie 14 nowych jadłodzielni (11 lipca 2022)Zielony Ład: Odbudowa zasobów przyrodniczych do 2050 r. i redukcja o połowę stosowania pestycydów do 2030 r. (23 czerwca 2022)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony