Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
24.06.2024 24 czerwca 2024

Sektor MŚP zyskuje głos: Envirly rusza z raportem Green Review

   Powrót       19 grudnia 2022       Zrównoważony rozwój       Artykuł promocyjny   
Raport Green Review

W ostatnich latach kryteria ESG zyskują coraz większe znaczenie w oczach partnerów biznesowych, klientów, a nawet inwestorów. Ten trend nie dotyczy jedynie dużych biznesów, ale i małych oraz średnich przedsiębiorstw. Monitorowanie śladu węglowego firm staje się nie tylko obowiązkiem prawnym, ale również warunkiem zachowania przewagi konkurencyjnej – duże firmy obarczone nowymi regulacjami będą wybierały kontrahentów podejmujących działania prośrodowiskowe. Start-up Envirly rusza z raportem Green Review, który ma podsumować proekologiczne inicjatywy małych i średnich przedsiębiorstw.

O raporcie Green Review

Raport to przegląd praktyk związanych z wdrażaniem i transformacją procesów biznesowych w kontekście strategii prośrodowiskowej. Jego celem jest pokazanie, że nie tylko największe firmy, ale i MŚP (sektor małych i średnich przedsiębiorstw) mogą być liderami zielonej transformacji. Pomimo tego, że sektor ten odpowiada za niemal 75% PKB, często bywa pomijany w dyskusjach na temat zrównoważonego rozwoju.

Do udziału zaproszone są małe i średnie przedsiębiorstwa, które chcą pokazać swoje proekologiczne działania. Dzięki rygorystycznej weryfikacji oraz analizie śladu węglowego, w raporcie pozycjonowane będą jedynie firmy wdrażające realną zmianę w swoje lokalne środowisko. Firmy biorące udział w Green Review zyskają dostęp do platformy Envirly służącej do monitorowania śladu węglowego produktu, usługi a nawet całej organizacji.

Greenwashing

Wiele współcześnie działających firm mierzy się z oskarżeniami o tzw. “greenwashing”, czyli prowadzenie prośrodowiskowej komunikacji marki bez podejmowania rzeczywistych działań w kierunku zrównoważonego rozwoju. Monitorowanie emisji CO2 pozwoli na weryfikację skutków podejmowanych inicjatyw.

Nowe możliwość dla sektora MŚP

Celem raportu jest jednak nie tylko walka z greenwashingiem, ale przede wszystkim stworzenie możliwości małym i średnim przedsiębiorcom na pozyskanie nowych klientów, sponsorów i partnerów oraz inspirowanie innych firm do odpowiedzialnego wprowadzania proekologicznych rozwiązań. Przedsiębiorstwa z sektoru MŚP, które wezmą udział w raporcie, nie tylko wypromują się jako odpowiedzialne i prośrodowiskowe marki, ale również zabezpieczą się przed wypadnięciem z łańcucha dostaw, jako że analizie poddawany jest również ślad węglowy generowany przez kontrahentów.

Więcej informacji o raporcie można znaleźć na stronie greenreview.pl.

Źródło: Envirly

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Bezpłatny Kalkulator Śladu Węglowego obliczy emisję CO2 firmowego sprzętu IT (14 czerwca 2024)Tsunami legislacyjne w sprawozdawczości zrównoważonego rozwoju (12 czerwca 2024)PPA otwierają się na offshore i samorządy (10 czerwca 2024)Krakowscy przedsiębiorcy wspierają dążenie Krakowa do osiągnięcia neutralności klimatycznej (07 czerwca 2024)Zrównoważony rozwój a kryteria niecenowe w systemie aukcyjnym dla morskiej energetyki wiatrowej (23 maja 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony