Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
27.05.2024 27 maja 2024

Sektor MŚP zyskuje głos: Envirly rusza z raportem Green Review

   Powrót       19 grudnia 2022       Zrównoważony rozwój       Artykuł promocyjny   
Raport Green Review

W ostatnich latach kryteria ESG zyskują coraz większe znaczenie w oczach partnerów biznesowych, klientów, a nawet inwestorów. Ten trend nie dotyczy jedynie dużych biznesów, ale i małych oraz średnich przedsiębiorstw. Monitorowanie śladu węglowego firm staje się nie tylko obowiązkiem prawnym, ale również warunkiem zachowania przewagi konkurencyjnej – duże firmy obarczone nowymi regulacjami będą wybierały kontrahentów podejmujących działania prośrodowiskowe. Start-up Envirly rusza z raportem Green Review, który ma podsumować proekologiczne inicjatywy małych i średnich przedsiębiorstw.

O raporcie Green Review

Raport to przegląd praktyk związanych z wdrażaniem i transformacją procesów biznesowych w kontekście strategii prośrodowiskowej. Jego celem jest pokazanie, że nie tylko największe firmy, ale i MŚP (sektor małych i średnich przedsiębiorstw) mogą być liderami zielonej transformacji. Pomimo tego, że sektor ten odpowiada za niemal 75% PKB, często bywa pomijany w dyskusjach na temat zrównoważonego rozwoju.

Do udziału zaproszone są małe i średnie przedsiębiorstwa, które chcą pokazać swoje proekologiczne działania. Dzięki rygorystycznej weryfikacji oraz analizie śladu węglowego, w raporcie pozycjonowane będą jedynie firmy wdrażające realną zmianę w swoje lokalne środowisko. Firmy biorące udział w Green Review zyskają dostęp do platformy Envirly służącej do monitorowania śladu węglowego produktu, usługi a nawet całej organizacji.

Greenwashing

Wiele współcześnie działających firm mierzy się z oskarżeniami o tzw. “greenwashing”, czyli prowadzenie prośrodowiskowej komunikacji marki bez podejmowania rzeczywistych działań w kierunku zrównoważonego rozwoju. Monitorowanie emisji CO2 pozwoli na weryfikację skutków podejmowanych inicjatyw.

Nowe możliwość dla sektora MŚP

Celem raportu jest jednak nie tylko walka z greenwashingiem, ale przede wszystkim stworzenie możliwości małym i średnim przedsiębiorcom na pozyskanie nowych klientów, sponsorów i partnerów oraz inspirowanie innych firm do odpowiedzialnego wprowadzania proekologicznych rozwiązań. Przedsiębiorstwa z sektoru MŚP, które wezmą udział w raporcie, nie tylko wypromują się jako odpowiedzialne i prośrodowiskowe marki, ale również zabezpieczą się przed wypadnięciem z łańcucha dostaw, jako że analizie poddawany jest również ślad węglowy generowany przez kontrahentów.

Więcej informacji o raporcie można znaleźć na stronie greenreview.pl.

Źródło: Envirly

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Zrównoważony rozwój a kryteria niecenowe w systemie aukcyjnym dla morskiej energetyki wiatrowej (23 maja 2024)Qair Polska zdobywcą tytułu cPPA Leader in Poland 2023 (07 maja 2024)2,018 bln euro na zieloną transformację. Przewodnik dla polskich przedsiębiorstw (29 kwietnia 2024)Biogospodarka to konieczny kierunek dla przedsiębiorstwa rolno-spożywczego (08 kwietnia 2024)Podsumowanie Polskiego Kongresu Klimatycznego 2024 (27 marca 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony