Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
11.08.2025 11 sierpnia 2025
Mając za sobą 10 lat tworzenia autorskich treści o ochronie środowiska, Teraz-Środowisko szuka nabywcy. W celu uzyskania wszelkich informacji prosimy o kontakt z administracją strony.

Przełom na linii rolnik-konsument? Ministerstwo Rolnictwa otwiera e-bazarek

Cudze chwalicie, swoje poznajcie – pisze w czwartek Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zapraszając rolników i konsumentów do korzystania z tzw. e-bazarku. Żywność, napoje, ale i sadzonki kwiatów i drzew kupić można prosto od producenta.

   Powrót       14 sierpnia 2020       Zrównoważony rozwój   

Cudze chwalicie, swoje poznajcie – pisze w czwartek Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zapraszając rolników i konsumentów do korzystania z tzw. e-bazarku. Żywność, napoje, ale i sadzonki kwiatów i drzew kupić można prosto od producenta.

Nowe narzędzie to odpowiedź na utrudnienia w tradycyjnej formie sprzedaży na lokalnych bazarkach, spowodowane epidemią COVID-19. Bezpośredni, choć zdalny, kontakt między rolnikami i producentami żywności, a konsumentami zapewnić ma polskiebazarek.pl. Ogłoszenia o sprzedaży są umieszczane bezpłatnie, dzięki czemu produkty są tańsze (nie ma marży pobieranej przez pośredników).

Czytaj [WYWIAD z prof. Karaczunem]: Polska zaprzepaściła szansę na zrównoważoną produkcję rolną

Po wejściu na stronę można wybrać właściwe sobie województwo i kategorię, m.in. warzywa, owoce i zioła, miody, napoje, oleje i oliwy, nabiał, a także zwierzęta hodowlane, materiał siewny czy gotowe potrawy i produkty spożywcze. Swoją kategorię ma też agroturystyka.

Jeśli konsument chce sam zebrać owoce – przy okazji negocjując dla siebie korzystniejszą cenę, również jest taka możliwość. Służą temu oferty „z krzaczka”. Nowy bazarek ma więc także potencjał ograniczenia marnowania żywności, w przypadku, gdy rolnikom brakuje rąk do pracy. To również szansa na skrócenie łańcucha dostaw, z korzyścią dla obu stron transakcji, ale i dla środowiska.

Czytaj: Strategia „od pola do stołu” to też GOZ, etykiety i lokalna produkcja

Marta Wierzbowska-Kujda: Redaktor naczelna, sozolog Teraz SamorządWięcej treści dotyczących samorządów w zakładce Teraz Samorząd.

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Mokradła dla naszej wspólnej przyszłości. Światowy Dzień Mokradeł 2025 (31 stycznia 2025)Jeść mniej mięsa. Argumenty środowiskowe i zdrowotne (22 stycznia 2025)Przyroda jako polisa ubezpieczeniowa. Szanse i pułapki we wdrażaniu Nature Restoration Law (22 stycznia 2025)Wdrażanie Nature Restoration Law – cz. 2. Reforma gospodarki leśnej i mądre wydatkowanie środków (17 stycznia 2025)Środki z KPO na gospodarkę wodną (27 grudnia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony