Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
21.02.2024 21 lutego 2024

Świąteczne (i nie tylko!) spotkania bez marnowania

Święta, Nowy Rok, karnawał – moc okazji, by spotkać się w gronie znajomych, współpracowników. Od lunchu po imprezę firmową, na każdym wydarzeniu można zadbać o działanie w duchu bez marnowania i w zgodzie z Celami Zrównoważonego Rozwoju.

   Powrót       22 grudnia 2021       Odpady       Artykuł promocyjny   

Zespół Interseroh podjął się przygotowanie poradnika pokazującego, jak przygotować firmową eko imprezę: W tym roku organizowaliśmy mikołajkowe spotkanie. Była to jednak nie tylko okazja do celebrowania wspólnych chwil – oczywiście na tyle, na ile pozwalają pandemiczne obostrzenia, które respektujemy - ale i czas na warsztatową pracę – opisuje Agata Szczotka-Sarna, dyrektorka ds. zrównoważonego rozwoju w Interseroh.

- Przed wydarzeniem zbieraliśmy wśród członków zespołu pomysły na zorganizowanie ekologicznej imprezy firmowej. Podczas spotkania pracowaliśmy dalej nad zebranymi pomysłami, głosując na te najważniejsze. Podsumowanie naszej pracy stanowi ogólnodostępna edukacyjna grafika – dodaje Szczotka-Sarna.

Na pierwszy plan wysuwają się kwestie jedzenia, czyli wskazówki, które mogą przydać się każdemu podczas przygotowania domowych przyjęć lub spotkań w pracy. Nasz warsztat pokazał, że sposób podania jedzenia, a także losy niezjedzonych dań, leżą nam na sercu – komentuje Szczotka-Sarna. O co chodzi? Oto trzy główne kwestie, o które można zadbać zawsze, w pracy i domu, podczas przyjęcia i konferencji:

  1. Sposób podania jedzenia umożliwiający gościom samodzielne decydowanie o zawartości talerza i ilości jedzenia, np. szwedzki stół. Ogranicz liczbę posiłków, zapewnij czas na zabawę między nimi. Zadbaj o oznaczenie potraw (informacje o alergenach, dania wegetariańskie i wegańskie). Jeśli chcesz udostępnić gościom menu, zdecyduj się na jedno w ogólnodostępnym miejscu.
  2. Przemyślany los jedzenia: Zaplanuj wcześniej, co stanie się z niezjedzoną żywnością. Ustal dokąd, przez kogo i jak zostanie przekazana. Jeśli chcesz obdarować uczestników, przemyśl jak ją spakować. Możesz też oddać jedzenie do jadłodzielni.
  3. Zastawa wielokrotnego użytku – od sztućców po serwetki.

Nie dziwi pojawienie się na liście kwestii związanych z jedzeniem, bowiem dobry i – coraz ważniejsze – zrównoważony catering, to kluczowa sprawa. Co jeszcze decyduje o ekologiczności imprezy firmowej?

W naszej bazie znalazły się pomysły związane z wieloma celami rozwożonego rozwoju. Mamy więc rezygnację z przydasi, czyli słomek, parasolek i balonów jako dekoracji (zrównoważona produkcja i konsumpcja). Ale są też kwestie transportu, czyli na przykład wybór miejsca, do którego można się dostać transportem publicznym lub wspólne przejazdy (zrównoważone miasta i społeczności) – opisuje Szczotka-Sarna.

Podsumowanie warsztatu Interseroh mieści załączona grafika. Firma na tym nie poprzestaje i zachęca do dodawania własnych propozycji na eko impreze firmową w tym formularzu. Inspirację mogą też przynieść poradniki na stronie www.zrownowazoneswieta.pl.

Czytaj: Made2Go – lokal gastronomiczny gotowy na dyrektywę SUP

InterserohArtykuł powstał we współpracy z firmą Interseroh

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Presja połowowa rośnie (20 grudnia 2023)4,8 mln ton i zadanie dla wszystkich. Jak przeciwdziałać marnowaniu żywności? (02 listopada 2023)Niemarnowanie żywności: KE zaostrza kurs i proponuje przegląd dyrektywy odpadowej (07 lipca 2023)Międzynarodowy Dzień Zero Waste. Marnujemy zbyt dużo żywności (30 marca 2023)Wielka Brytania marnuje rocznie 8 milionów dyń (28 października 2022)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony