Korzystając z naszej strony internetowej, wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies. Więcej informacjiClose
Młodszy analityk / Analityk ds. energii i klimatu WiseEuropa

Wpływ zmian klimatu: co dziewiąty człowiek na świecie jest głodny

a+a-    Powrót       12 września 2018       Powietrze i klimat   

821 milionów osób – czyli więcej niż populacja całej Europy – dotkniętych jest głodem. Od trzech lat obserwujemy tendencję wzrostową. Zmiany klimatyczne są jedną z głównych jej przyczyn – czytamy w raporcie FAO.

Walka z głodem na świecie została wpisana jako drugi spośród 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju, ustanowionych w 2015 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych (ONZ). Cel zakłada „Zero Głodu” do 2030 roku. Opublikowany 11 września raport(1) Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) alarmuje, że poziom głodu na świecie wzrasta na nowo od trzech lat, a wyznaczony na 2030 rok cel ma małe szanse na realizację, jeśli nie podejmiemy natychmiastowej i szeroko zakrojonej akcji.

Najbardziej cierpią dzieci i kobiety

Niedożywienie milionów dzieci na świecie powoduje spowolnienie ich rozwoju. 150 milionów dzieci poniżej piątego roku życia (czyli 1 dziecko na 5 w tym przedziale wiekowym) są niższe niż norma w ich wieku; ponad 50 milionów ma niedowagę. Optymizmem nie napawa także fakt, że 32,8 proc. kobiet w wieku rozrodczym cierpi na anemię, co ma poważne skutki zdrowotne dla nich oraz dla ich potomstwa.

Najwięcej głodujących ludzi mieszka w Azji (515 milionów), w Afryce (256,5 milionów) oraz w Ameryce Łacińskiej (39 milionów). Szacuje się, że łącznie na świecie głód lub poważne niedożywienie dotyka 821 milionów osób, czyli co dziewiątego mieszkańca naszej planety.

Bezpośredni wpływ zmian klimatu

Raport dowodzi, że głód wzrasta w tych regionach świata, w których zmiany klimatyczne są najbardziej zauważalne i w społeczeństwach mocno zależnych od plonów i rolnictwa.

Drastyczne powodzie, susze, cyklony, tropikalne burze, huragany… Wszystkie te zjawiska obserwowane są w ostatnich latach coraz częściej (np. ilość powodzi wzrosła o 65 proc. w ciągu ostatnich dwudziestu pięciu lat). Ich związek ze zmianami klimatycznymi jest niepodważalny, a ich wpływ na rolnictwo – katastrofalny dla wielu społeczeństw.

Zmiany klimatu wpływają na obniżenie plonów podstawy wyżywienia większości ludzi na świecie: pszenicy, ryżu i kukurydzy. I tak na przykład w Wietnamie zaburzony został rytm i intensywność wylewów w delcie Mekongu; nietypowy dopływ słonej wody morskiej w porze suchej zniszczył zbiory ryżu. Na całym świecie zmienia się równowaga między porą suchą a deszczową. Katastrofy naturalne niszczą plony, ale także wywołują epidemie chorób dotykające stada zwierząt hodowlanych. W 2006 i 2007 roku, epidemia gorączki doliny Rift w południowo-wschodniej Kenii doprowadziła do śmierci 420 tysięcy owiec i kóz, a straty mleka zostały oszacowane na 2,5 miliona litrów.

Druga strona medalu: otyłość

Jeden na ośmiu dorosłych ludzi na świecie cierpi na otyłość. Problem ten jest najbardziej widoczny w Ameryce Północnej, ale nie omija także Afryki i Azji. Niedożywienie i otyłość koegzystują w wielu miejscach na świecie, mając wspólne korzenie: ubóstwo i brak dostępu do dobrej jakości pożywienia.

Marta Wojtkiewicz: Dyrektor generalny

Przypisy

1/ Pełna treść raportu The State of Food Security and Nutrition in the World 2018
http://www.fao.org/3/I9553EN/i9553en.pdf

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Unia Europejska ma coraz większy problem z pożarami (21 września 2018)COP24: Można już zgłaszać zapotrzebowanie na biura (20 września 2018)Obchodziliśmy Światowy Dzień Ochrony Warstwy Ozonowej (17 września 2018)ONZ: będzie dodatkowy przegląd działań na rzecz klimatu (14 września 2018)Wykorzystanie danych jedyną metodą zapanowania nad ekosystemem miejskim (14 września 2018)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony