Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
29.03.2024 29 marca 2024

Kiedy aluminium przenika do żywności?

Jedzenie podawane na niepowlekanych aluminiowych tackach staje się coraz bardziej powszechne, zwłaszcza w barach szybkiej obsługi. Nowe badania pokazują jednak, że żywność mająca kontakt z aluminium może być szkodliwa dla zdrowia.

   Powrót       21 czerwca 2017       Ryzyko środowiskowe   

Związki glinu, w technice nazywanego aluminium, są naturalnym składnikiem wody pitnej i wielu nieprzetworzonych produktów spożywczych. Nieodpowiednie użycie aluminiowych naczyń do podgrzewania może jednak powodować dodatkowe, nieświadome przyjmowanie ich znacznych ilości. Należy zauważyć, że chociaż spożycie aluminium pochodzącego z materiałów mających kontakt z żywnością tylko w niewielkim stopniu przyczynia się do całkowitego spożycia aluminium przez konsumentów, to wyjątki stanowią produkty kwaśne lub słone. Umieszczenie takich produktów na tackach może prowadzić do zwiększenia koncentracji glinu w gotowych do spożycia potrawach.

Cook&Chill

Pod pojęciem "cook&chill" kryje się system produkcji i dystrybucji potraw, w którym następuje rozdzielenie między produkcją żywności i/lub jej dystrybucją oraz przygotowaniem do spożycia. Bezpośrednio po obróbce termicznej następuje utrwalenie potraw przez krótkotrwałe, ale bardzo intensywne, schładzanie do temperatury poniżej 3°C.

Źródło: www.cbr.gov.pl

Cook&Chill standardową metodą w stołówkach i firmach cateringowych

W projekcie badawczym „Zakres uwalniania metali z materiałów kontaktujących się z żywnością” (ang. „Extent of the release of metals from food contact materials”)(1), przeprowadzonym przez Federal Institute for Risk Assessment (BfR), zbadano kilka produktów spożywczych przygotowanych zgodnie z zasadami procesu Cook & Chill. Wyniki badań pokazują, że jony glinu przenoszą się z tacek aluminiowych do kwaśnych produktów spożywczych. Dzieje się to zwłaszcza podczas ich ponownego podgrzania, już po obróbce w procesie Cook & Chill, który jest standardową metodą stosowaną w instytucjonalnych placówkach gastronomicznych, na przykład w ośrodkach opieki nad dziećmi czy szkolnych stołówkach, a także w firmach zajmujących się cateringiem. Ponadto aluminiowe tacki zazwyczaj utrzymuje się w cieple, dopóki produkty na nich umieszczone nie zostaną zjedzone. We wszystkich przebadanych próbkach znacznie przekroczono dopuszczalny poziom zawartości jonów glinu w żywności, który wynosi 5 miligramów na kilogram żywności. Dopuszczalne tygodniowe spożycie (TWI) dopuszczone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wynosi 1 miligram aluminium na kilogram masy ciała.

Nie zaleca się spożywania kwaśnych produktów z niepowlekanych aluminiowych tacek

Zgodnie z wynikami pomiarów przeprowadzonych przez BfR przy codziennym spożyciu 200 g kwaśnych produktów z tac aluminiowych w ciągu tygodnia dorosły człowiek otrzymałby około 0,5 mg glinu na kilogram masy ciała. Zdaniem BfR oznaczałoby to, że prawdopodobieństwo przekroczenia TWI znacznie wzrosło. Pomimo że przekroczenie TWI niekoniecznie oznacza wystąpienie uszczerbku na zdrowiu, margines bezpieczeństwa stosowany przy wyprowadzaniu TWI zostałby zmniejszony. Z tego powodu BfR zaleca, aby dzieci i osoby starsze unikały spożycia kwaśnych produktów umieszczonych na niepowlekanych tackach.

Większość spożytego aluminium jest u zdrowych ludzi wydalana przez nerki. Wchłaniane aluminium może jednak gromadzić się w płucach i układzie kostnym podczas całego życia. W odniesieniu do potencjalnego zagrożenia zidentyfikowano negatywny wpływ glinu na układ nerwowy, płodność, rozwój embrionalny i mineralizację kości.

Natalia Rytelewska-Chilczuk: Dziennikarz, specjalista ds. ochrony środowiska

Przypisy

1/ Proof of the transfer of aluminium from menu trays to food
http://www.bfr.bund.de/en/press_information/2017/21/bfr_research__proof_of_the_transfer_of_aluminium_from_menu_trays_to_food-201015.html

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Obciążanie emitentów opłatami za zanieczyszczenia zmniejsza emisje. Raport Kanadyjskiego Instytutu Klimatu (26 marca 2024)KE: zachęty zamiast warunkowości; NGOs: to kurs na katastrofę. Wspólna Polityka Rolna na rozdrożu (20 marca 2024)Zagrożenia klimatyczne wyzwaniami dla Europy. Raport EUCRA (11 marca 2024)Rozporządzenie PPWR wynegocjowane, ale czy wejdzie w życie? UE kontra odpady opakowaniowe (06 marca 2024)Suwerenność żywnościowa wyzwaniem dla lokalnych władz. Apel do samorządów (05 marca 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony