
Powierzchnia wykorzystywana do ekologicznej produkcji rolnej w Unii Europejskiej stale się zwiększa. Wzrosła z 14,7 mln ha w 2020 r. do 15,9 mln ha w 2021 r. Odpowiada to 9,9% całkowitej wykorzystywanej powierzchni użytków rolnych w UE – wynika z danych Europejskiego Urzędu Statystycznego (Eurostat).
Czytaj też: Rolnicy dostaną zachęty do działań na rzecz środowiska. Prezydent podpisał ustawę, w RCL nowe rozporządzenia
Powierzchnia upraw ekologicznych w poszczególnych państwach
Jak podano, w latach 2012-2021 wzrost powierzchni wykorzystywanej pod rolnictwo ekologiczne odnotowano niemal we wszystkich państwach członkowskich UE. Łącznie w UE w tym czasie przybyło 6,5 mln ha powierzchni wykorzystywanej pod uprawy ekologiczne (wzrost o 68%). Dodatkowo, w prawie wszystkich krajach UE zdecydowana większość obszarów upraw ekologicznych podlegała certyfikacji.
- W Portugalii i Chorwacji powierzchnia ta wzrosła w tym okresie niemal czterokrotnie (+282%), co stanowi najwyższy wskaźnik wzrostu w UE. Szybko wzrosła również we Francji (+169%), a także ponad dwukrotnie na Węgrzech (+125%) i w Rumunii (+101%) – podaje Eurostat.
Z przedstawionych danych wynika, że jedynie w trzech państwach w latach 2012-2021 powierzchnia upraw ekologicznych zmniejszyła się – w Norwegii (-18,7%), w Polsce (-16,2%) i w Słowacji (-1,1). Przy czym w Polsce powierzchnia ta zmalała z 655 499 ha do 549 443 ha, w Słowacji z 164 360 ha do 162 565 ha, a w Norwegii z 55 260 ha do 44 932 ha.
Najwyższy udział gruntów wykorzystywanych pod rolnictwo ekologiczne odnotowano we Francji – 2,8 mln ha, dalej uplasowała się Hiszpania z 2,6 ha, Włochy z 2,2 ha oraz Niemcy z 1,6 ha. Łącznie powierzchnia upraw ekologicznych w tych czterech państwach stanowiła prawie trzy piąte całkowitej powierzchni upraw ekologicznych w UE w 2021 r. Szczegóły na grafice.
Produkcja ekologiczna w UE
W 2021 r. ekologiczna produkcja zbóż (na ziarno, w tym materiał siewny) stanowiła 6,2% całkowitej produkcji zbóż w Szwecji. Dalej wymienia się Estonię (5,5%) oraz Finlandię (4,4%).
Także w Szwecji odnotowano największy udział produkcji świeżych warzyw w całkowitej produkcji warzyw wśród krajów UE - 17,7%. Dalej wymieniono Niemcy (11,2%) oraz Niderlandy (5,4%).
Coraz więcej bydła, owiec i kóz hoduje się metodami ekologicznymi
Z danych Eurostat wynika ponadto, że w 2021 r. metodami ekologicznymi hodowano w UE około 5 mln sztuk bydła (spośród 75,7 mln sztuk bydła hodowanego w UE ogółem).
- Na przykład nieco ponad jedna trzecia owiec i kóz na Łotwie (36%) i w Austrii (34%) była hodowana zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Podobnie, nieco mniej niż jedną trzecią (31,5%) bydła w Grecji hodowano w oparciu o metody ekologiczne. Także w Grecji odnotowano najwyższy udział krów mlecznych z hodowli ekologicznych (23%), dalej są Austria (22%) i Szwecja (19%) – wskazuje Eurostat.

Dziennikarz, inżynier środowiska