Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
21.04.2024 21 kwietnia 2024

Prawie 10 lat po katastrofie w Fukushimie grzyby wciąż są radioaktywne

   Powrót       14 grudnia 2020       Ryzyko środowiskowe   

Prawie 10 lat od katastrofy w elektrowni jądrowej w japońskiej prefekturze Fukushima rosnące w tamtejszych lasach grzyby wciąż trzykrotnie przekraczają krajowe normy radioaktywności i nie wolno ich spożywać – podała w czwartek publiczna stacja NHK.

W uprawianych w tamtych okolicach ryżu i warzywach praktycznie nie odnotowuje się już radioaktywności. Jednak w rosnących tam grzybach wciąż wykrywana jest aktywność promieniotwórcza radioaktywnego izotopu cezu na poziomie 300 bekereli na kilogram, podczas gdy standard dla żywności w Japonii wynosi 100 bekereli – poinformowała NHK.

Czytaj też: Statystyki sugerują, że przemysł jądrowy największy rozkwit może mieć już za sobą

Leżąca 80 kilometrów od elektrowni miejscowość Tanagura słynęła dawniej z gąsek sosnowych, które w Japonii nazywane są matsutake. - Ludzie gromadzili się, by zbierać sezonowe dzikie warzywa i gotować je – powiedział 71-letni Tsutomu Jinno, który dawniej kierował związkiem zbieraczy grzybów matsutake w Tanagurze. - Po katastrofie nuklearnej już tego nie robią – wyznał Jinno, który obecnie zbiera grzyby i wyrzuca je, by zapobiec nielegalnym zbiorom.

Grzyby, takie jak matsutake, rosną na poziomie około pięciu centymetrów pod powierzchnią, na warstwie, którą tworzą rozkładające się liście i gliniasta gleba. Warstwa ta absorbuje cez znajdujący się w liściach, co częściowo wyjaśnia wzrost poziomu tego pierwiastka w niektórych grzybach trzy do pięciu lat po katastrofie – powiedział wykładowca Uniwersytetu Żeńskiego w Koriyamie, Masaru Hiroi. Hiroi zastanawia się, czy obowiązujące w Japonii normy radioaktywności nie są zbyt restrykcyjne. - Surowe standardy są konieczne dla produktów, które jemy codziennie, takich jak ryż, ale górskie warzywa i dzikie grzyby jemy kilka razy w roku. Obecny poziom radioaktywności nie wyrządziłby prawie żadnej szkody – powiedział. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Polska a kolejna faza programu jądrowego. Misja MAEA (16 kwietnia 2024)Ekologiczny Janosik (01 marca 2024)Opcja atomowa (29 stycznia 2024)PSE wydało warunki przyłączenia do sieci dla elektrowni jądrowej na Pomorzu (05 stycznia 2024)Zamieszanie wokół inwestycji KGHM w małe reaktory jądrowe. Miedziowy gigant zabiera głos (13 listopada 2023)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony