Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
17.04.2021 17 kwietnia 2021

Prawie 10 lat po katastrofie w Fukushimie grzyby wciąż są radioaktywne

   Powrót       14 grudnia 2020       Ryzyko   

Prawie 10 lat od katastrofy w elektrowni jądrowej w japońskiej prefekturze Fukushima rosnące w tamtejszych lasach grzyby wciąż trzykrotnie przekraczają krajowe normy radioaktywności i nie wolno ich spożywać – podała w czwartek publiczna stacja NHK.

W uprawianych w tamtych okolicach ryżu i warzywach praktycznie nie odnotowuje się już radioaktywności. Jednak w rosnących tam grzybach wciąż wykrywana jest aktywność promieniotwórcza radioaktywnego izotopu cezu na poziomie 300 bekereli na kilogram, podczas gdy standard dla żywności w Japonii wynosi 100 bekereli – poinformowała NHK.

Czytaj też: Statystyki sugerują, że przemysł jądrowy największy rozkwit może mieć już za sobą

Leżąca 80 kilometrów od elektrowni miejscowość Tanagura słynęła dawniej z gąsek sosnowych, które w Japonii nazywane są matsutake. - Ludzie gromadzili się, by zbierać sezonowe dzikie warzywa i gotować je – powiedział 71-letni Tsutomu Jinno, który dawniej kierował związkiem zbieraczy grzybów matsutake w Tanagurze. - Po katastrofie nuklearnej już tego nie robią – wyznał Jinno, który obecnie zbiera grzyby i wyrzuca je, by zapobiec nielegalnym zbiorom.

Grzyby, takie jak matsutake, rosną na poziomie około pięciu centymetrów pod powierzchnią, na warstwie, którą tworzą rozkładające się liście i gliniasta gleba. Warstwa ta absorbuje cez znajdujący się w liściach, co częściowo wyjaśnia wzrost poziomu tego pierwiastka w niektórych grzybach trzy do pięciu lat po katastrofie – powiedział wykładowca Uniwersytetu Żeńskiego w Koriyamie, Masaru Hiroi. Hiroi zastanawia się, czy obowiązujące w Japonii normy radioaktywności nie są zbyt restrykcyjne. - Surowe standardy są konieczne dla produktów, które jemy codziennie, takich jak ryż, ale górskie warzywa i dzikie grzyby jemy kilka razy w roku. Obecny poziom radioaktywności nie wyrządziłby prawie żadnej szkody – powiedział. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Rząd Japonii zatwierdził plan uwolnienia do morza radioaktywnej wody z Fukushimy (13 kwietnia 2021)Zmiana na stanowisku Prezesa innogy Polska (09 kwietnia 2021)Tauron chce, by podstawowym paliwem dla części ciepłowniczej Grupy był gaz (06 kwietnia 2021)Projekt uchwały RM: Port Gdynia terminalem instalacyjnym dla offshore (24 marca 2021)PEP2040: sporo węgla, dużo gazu, OZE poniżej oczekiwań, elektrownia jądrowa do 2033 r. (15 marca 2021)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony