Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
21.09.2025 21 września 2025
Mając za sobą 10 lat tworzenia autorskich treści o ochronie środowiska, Teraz-Środowisko szuka nabywcy. W celu uzyskania wszelkich informacji prosimy o kontakt z administracją strony.

Prawie 10 lat po katastrofie w Fukushimie grzyby wciąż są radioaktywne

   Powrót       14 grudnia 2020       Ryzyko środowiskowe   

Prawie 10 lat od katastrofy w elektrowni jądrowej w japońskiej prefekturze Fukushima rosnące w tamtejszych lasach grzyby wciąż trzykrotnie przekraczają krajowe normy radioaktywności i nie wolno ich spożywać – podała w czwartek publiczna stacja NHK.

W uprawianych w tamtych okolicach ryżu i warzywach praktycznie nie odnotowuje się już radioaktywności. Jednak w rosnących tam grzybach wciąż wykrywana jest aktywność promieniotwórcza radioaktywnego izotopu cezu na poziomie 300 bekereli na kilogram, podczas gdy standard dla żywności w Japonii wynosi 100 bekereli – poinformowała NHK.

Czytaj też: Statystyki sugerują, że przemysł jądrowy największy rozkwit może mieć już za sobą

Leżąca 80 kilometrów od elektrowni miejscowość Tanagura słynęła dawniej z gąsek sosnowych, które w Japonii nazywane są matsutake. - Ludzie gromadzili się, by zbierać sezonowe dzikie warzywa i gotować je – powiedział 71-letni Tsutomu Jinno, który dawniej kierował związkiem zbieraczy grzybów matsutake w Tanagurze. - Po katastrofie nuklearnej już tego nie robią – wyznał Jinno, który obecnie zbiera grzyby i wyrzuca je, by zapobiec nielegalnym zbiorom.

Grzyby, takie jak matsutake, rosną na poziomie około pięciu centymetrów pod powierzchnią, na warstwie, którą tworzą rozkładające się liście i gliniasta gleba. Warstwa ta absorbuje cez znajdujący się w liściach, co częściowo wyjaśnia wzrost poziomu tego pierwiastka w niektórych grzybach trzy do pięciu lat po katastrofie – powiedział wykładowca Uniwersytetu Żeńskiego w Koriyamie, Masaru Hiroi. Hiroi zastanawia się, czy obowiązujące w Japonii normy radioaktywności nie są zbyt restrykcyjne. - Surowe standardy są konieczne dla produktów, które jemy codziennie, takich jak ryż, ale górskie warzywa i dzikie grzyby jemy kilka razy w roku. Obecny poziom radioaktywności nie wyrządziłby prawie żadnej szkody – powiedział. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

GDOŚ utrzymuje decyzję środowiskową dla atomu (20 stycznia 2025)Najstarsza europejska elektrownia atomowa zostanie zamknięta w 2033 r. Szwajcaria (06 grudnia 2024)NCBR z nowym programem strategicznym dla sektora energetyki jądrowej. Trwa nabór zgłoszeń (14 listopada 2024)Memorandum o współpracy Polski i Japonii ws. energetyki jądrowej podpisane (07 listopada 2024)Budimex wybuduje drogę na potrzeby budowy Elektrowni Jądrowej w Choczewie (25 października 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony