Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
18.05.2022 18 maja 2022

Kalifornijczycy nie będą mogli wyrzucać resztek po jedzeniu do tradycyjnego śmietnika

   Powrót       10 grudnia 2021       Odpady   

Od stycznia 2022 roku w amerykańskim stanie Kalifornia nie będzie wolno wyrzucać resztek jedzenia do tradycyjnego śmietnika. Zakaz ten to część stanowego programu recyklingu odpadów spożywczych z gospodarstw domowych - poinformowała w czwartek agencja Associated Press.

Autorzy planu zdecydowali o zakazie, tłumacząc, że gromadzone na wysypiskach resztki żywności, rozkładając się wydzielają do atmosfery metan, gaz cieplarniany znacznie bardziej szkodliwy w perspektywie krótkoterminowej niż dwutlenek węgla. Kalifornia zamierza kompostować tego rodzaju odpady i zamieniać je na biogaz. Na podobny krok w 2020 roku zdecydowały się władze stanu Vermont.

Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa w USA marnuje się rocznie nawet 40 proc. żywności. Kilka krajów, m.in. Francja, uchwaliło przepisy narzucające sklepom spożywczym i dużym firmom przetwarzanie lub przekazywanie nadwyżek żywności organizacjom charytatywnym. Jednak kalifornijski program poszedł o krok dalej i obowiązkiem takim objął również gospodarstwa domowe.

Czytaj też: Marnowanie żywności powoduje 3,3 mld ton emisji dwutlenku węgla rocznie. Polskie statystyki do pilnej poprawy

Od stycznia mieszkańcy stanu będą musieli wrzucać jedzenie do przystosowanych do tego zielonych pojemników zamiast do zwykłych śmietników. - To olbrzymia szansa, by dokonać zmian w gospodarowaniu odpadami - powiedziała Rachel Wagoner, dyrektorka Kalifornijskiego Departamentu Recyklingu i Odzyskiwania Zasobów (CalRecycle). Jak dodała, jest to "najprostsza i najszybsza rzecz, jaką każda osoba może zrobić, by mieć wpływ na zmiany klimatyczne".

Wszystkie miasta i hrabstwa świadczące usługi w tym zakresie będą zobligowane od stycznia do wprowadzania programów recyklingu żywności, a sklepy spożywcze będą musiały przekazywać nadwyżki jedzenia do banków żywności lub innych tego typu organizacji.

Według CalRecycle materiały organiczne, jak żywność i odpady ogrodowe stanowią połowę wszystkich odpadów na wysypiskach w Kalifornii i odpowiadają za jedną piątą stanowych emisji metanu. AP wskazała jednak, że kompostownie kalifornijskie zmierzą się ze skomplikowanym procesem wydawania pozwoleń na zbieranie odpadów spożywczych i tych tradycyjnych zielonych (m.in. liście i skoszona trawa). Dodatkowo tylko jedna piąta zakładów tego typu ma obecnie warunki do przyjmowania resztek jedzenia. (PAP)

Teraz SamorządWięcej treści dotyczących samorządów w zakładce Teraz Samorząd.

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Świąteczne (i nie tylko!) spotkania bez marnowania (22 grudnia 2021)NIK: wciąż za dużo żywności trafia do śmieci (21 grudnia 2021)Ślad środowiskowy i rola opakowań „szytych na miarę” w ograniczaniu strat żywności (06 grudnia 2021)Marnowanie żywności powoduje 3,3 mld ton emisji CO2 rocznie. Polskie statystyki do pilnej poprawy (01 grudnia 2021)W Polsce w każdej sekundzie do kosza trafia 150 kg żywności (03 grudnia 2020)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony