Wszyscy miłośnicy gotowania są zaproszeni do udziału w konkursie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi pt. „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję”. Stwórz własne danie, zgodne z ideą niemarnowania żywności, prześlij przepis i zdjęcie. Na zwycięzców konkursu „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” czekają nagrody.
Czytaj: Chcesz chronić środowisko? Zapobiegaj marnowaniu żywności!
„Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” – to konkurs na przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku. Celem konkursu jest popularyzowanie i promowanie idei niemarnowania żywności oraz kształtowanie postaw wrażliwości na tę kwestię. To także zachęta do korzystania z tradycyjnych sposobów radzenia sobie z zaopatrzeniem gospodarstw domowych i popularyzacja przepisów na jak najszersze wykorzystanie produktów.
Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać do 17 maja 2020 r. na zasadach wskazanych w Regulaminie(1).
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi objął konkurs patronatem honorowym.
Czytaj: Ochrona środowiska w czasach zarazy: Co z zero waste?
Źródło: MRiRW
Przypisy
1/ Regulamin oraz pozostałe szczegóły dotyczące konkursu dostępne są na stronie organizatora:http://folkodnowa.pl/2020/04/24/konkurs-przednowek-kiedy-gotuje-to-nie-marnuje-stworz-danie-przepis-i-zdjecie-przeslij-do-nas/