Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
29.03.2024 29 marca 2024

Zapobieganie marnowaniu żywności zaczyna się we własnej kuchni

   Powrót       28 kwietnia 2020       Zrównoważony rozwój   

Wszyscy miłośnicy gotowania są zaproszeni do udziału w konkursie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi pt. „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję”. Stwórz własne danie, zgodne z ideą niemarnowania żywności, prześlij przepis i zdjęcie. Na zwycięzców konkursu „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” czekają nagrody.

Czytaj: Chcesz chronić środowisko? Zapobiegaj marnowaniu żywności!

„Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” – to konkurs na przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku. Celem konkursu jest popularyzowanie i promowanie idei niemarnowania żywności oraz kształtowanie postaw wrażliwości na tę kwestię. To także zachęta do korzystania z tradycyjnych sposobów radzenia sobie z zaopatrzeniem gospodarstw domowych i popularyzacja przepisów na jak najszersze wykorzystanie produktów.

Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać do 17 maja 2020 r. na zasadach wskazanych w Regulaminie(1).

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi objął konkurs patronatem honorowym.

Czytaj: Ochrona środowiska w czasach zarazy: Co z zero waste?

Źródło: MRiRW

Przypisy

1/ Regulamin oraz pozostałe szczegóły dotyczące konkursu dostępne są na stronie organizatora:
http://folkodnowa.pl/2020/04/24/konkurs-przednowek-kiedy-gotuje-to-nie-marnuje-stworz-danie-przepis-i-zdjecie-przeslij-do-nas/

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Posłowie chcą zaostrzenia przepisów UE aby ograniczyć marnowanie tekstyliów i żywności (14 marca 2024)Suwerenność żywnościowa wyzwaniem dla lokalnych władz. Apel do samorządów (05 marca 2024)Presja połowowa rośnie (20 grudnia 2023)4,8 mln ton i zadanie dla wszystkich. Jak przeciwdziałać marnowaniu żywności? (02 listopada 2023)Niemarnowanie żywności: KE zaostrza kurs i proponuje przegląd dyrektywy odpadowej (07 lipca 2023)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony