Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
19.09.2021 19 września 2021

Zapobieganie marnowaniu żywności zaczyna się we własnej kuchni

   Powrót       28 kwietnia 2020       Zrównoważony rozwój   

Wszyscy miłośnicy gotowania są zaproszeni do udziału w konkursie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi pt. „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję”. Stwórz własne danie, zgodne z ideą niemarnowania żywności, prześlij przepis i zdjęcie. Na zwycięzców konkursu „Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” czekają nagrody.

Czytaj: Chcesz chronić środowisko? Zapobiegaj marnowaniu żywności!

„Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję” – to konkurs na przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku. Celem konkursu jest popularyzowanie i promowanie idei niemarnowania żywności oraz kształtowanie postaw wrażliwości na tę kwestię. To także zachęta do korzystania z tradycyjnych sposobów radzenia sobie z zaopatrzeniem gospodarstw domowych i popularyzacja przepisów na jak najszersze wykorzystanie produktów.

Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać do 17 maja 2020 r. na zasadach wskazanych w Regulaminie(1).

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi objął konkurs patronatem honorowym.

Czytaj: Ochrona środowiska w czasach zarazy: Co z zero waste?

Źródło: MRiRW

Przypisy

1/ Regulamin oraz pozostałe szczegóły dotyczące konkursu dostępne są na stronie organizatora:
http://folkodnowa.pl/2020/04/24/konkurs-przednowek-kiedy-gotuje-to-nie-marnuje-stworz-danie-przepis-i-zdjecie-przeslij-do-nas/

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

W Polsce w każdej sekundzie do kosza trafia 150 kg żywności (03 grudnia 2020)Banki chętnie finansują projekty cyrkularne. Masz GOZowy pomysł? Wykorzystaj okazję (26 października 2020)Aplikacje informatyczne jako narzędzie walki z marnotrawieniem żywności (29 września 2020)Projekt rozporządzenia ws. wzoru sprawozdania o marnowanej żywności w konsultacjach (15 września 2020)W trakcie Wielkanocy konsumujmy rozważnie, nie marnujmy żywności (10 kwietnia 2020)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony