Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
27.04.2024 27 kwietnia 2024

Bytom: „lodówka społeczna” w bibliotece ograniczy marnowanie żywności

   Powrót       25 września 2019       Zrównoważony rozwój   

W holu Biblioteki Publicznej w Bytomiu pojawiła się tzw. lodówka społeczna, w której można zostawić nadmiar jedzenia, aby mogli z niego skorzystać potrzebujący. To jeden ze sposobów, by ograniczyć ilość marnowanej żywności – wyjaśniają przedstawiciele magistratu.

- Statystyczny Polak marnuje ok. 200 kg jedzenia rocznie. W skali roku to ponad 7,5 mln ton żywności, która zamiast na stołach ląduje w śmietniku. Utworzenie sieci lodówek społecznych to tylko jeden z kroków do ograniczenia marnowania żywności, ale najcenniejsza jest idea dzielenia się jedzeniem z najbardziej potrzebującymi – powiedział prezydent Bytomia Mariusz Wołosz.

Pomysłodawcą i fundatorem lodówki społecznej jest poseł Paweł Kobyliński. - To druga lodówka społeczna, którą otwieramy na Śląsku. Po lodówce społecznej w Gliwicach przyszedł czas na Bytom. Można przyjść się poczęstować, można podzielić się z innymi. Marnowanie żywności to problem, który dotyczy nas wszystkich – przekonywał poseł.

O najnowszych regulacjach unijnych w tym kontekście pisaliśmy w artykule Będzie metodologia pomiaru marnotrawienia żywności w całej UE.

Jak powiedziała radna śląskiego sejmiku Halina Bieda, która jako jedna z pierwszych zostawiła w lodówce jedzenie, ze statystyk przygotowanych przez Federację Banków Żywności wynika, że najczęściej wyrzucamy produkty świeże, takie jak pieczywo, owoce i wędliny.

O konsekwencjach produkcji – co dopiero marnowania! – mięsa pisaliśmy w artykule Nie ma czegoś takiego jak tanie mięso.

- Żywność idzie na marne, bo kupujemy więcej, niż jesteśmy w stanie skonsumować. A zamiast wyrzucać nadmiar żywności, wystarczy po prostu się podzielić – apelowała Bieda.

Bytomski radny Maciej Gajos mówił, że w lodówce można zostawić nadające się do spożycia i szczelnie zapakowane produkty. Nie można do niej wkładać surowego mięsa i produktów zawierających surowe jaja, w tym budyniów, majonezów czy jedzenia w otwartych puszkach i słoikach.

W najbliższym czasie lodówki społeczne mają stanąć także w Tarnowskich Górach, Zabrzu i w Katowicach. (PAP)

Teraz SamorządWięcej treści dotyczących samorządów w zakładce Teraz Samorząd.

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Posłowie chcą zaostrzenia przepisów UE aby ograniczyć marnowanie tekstyliów i żywności (14 marca 2024)Suwerenność żywnościowa wyzwaniem dla lokalnych władz. Apel do samorządów (05 marca 2024)W Polsce mniej niż połowa odpadów jest segregowana prawidłowo. Raport ISP (29 lutego 2024)Presja połowowa rośnie (20 grudnia 2023)4,8 mln ton i zadanie dla wszystkich. Jak przeciwdziałać marnowaniu żywności? (02 listopada 2023)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony