
© Anna
W ostatnim czasie zakończyły się prace nad pierwszym, ogólnobranżowym standardem ochrony bioróżnorodności w konwencjonalnej uprawie owoców i warzyw w Europie o nazwie BioDiversity (pl. BioRóżnorodność). Projekt funkcjonuje w ramach Global G.A.P. (ang. Good Agricultural Practices - dobre praktyki rolnicze), wiodącego w skali światowej systemu certyfikacji w zakresie produkcji i sprzedaży bezpiecznej żywności i ochrony zasobów naturalnych.
Wspomniany ogólnobranżowy standard ochrony bioróżnorodności stanowi dodatek do istniejącego już certyfikatu IFA (ang. Integrated Farm Assurance - Zintegrowane Bezpieczeństwo Gospodarstwa) dla owoców i warzyw. Określone w standardzie rozwiązania mają przyczynić się do tworzenia bezpiecznego i zrównoważonego rolnictwa.
Audyt zastosowania BioDiversity
Global G.A.P. poinformował:
– Dodatek BioDiversity określa zestaw reguł, zasad i kryteriów, które pomagają producentom żywności zaprezentować swoje praktyki na rzecz bioróżnorodności - wskazano. - Sprzedawcy detaliczni i handlowcy mogą poprosić rolników o poddanie się dodatkowemu audytowi BioDiversity, by wypełnić swoje zobowiązania w ramach społecznej odpowiedzialności biznesu.
Audyt praktycznego zastosowania dodatku BioDiversity obejmuje rewizję m.in. planu działania gospodarstwa na rzecz wsparcia bioróżnorodności, planu zarządzania glebą i składnikami odżywczymi, a także zarządzania gospodarką ściekową i ochroną źródeł wody.
W prace nad projektem BioDiversity zaangażowane były podmioty takie jak Sustainable Food Systems GmbH, Global Nature Fund, Bioland, Lidl, a także przedstawiciele sektora rolniczego (m.in. z Polski, Włoch, Hiszpanii i Niemiec) oraz niemiecki Uniwersytet Nürtingen-Geislingen. Warto dodać, że Global G.A.P. zapowiada dalsze prace nad rozwijaniem założeń standardu BioDiversity. Jego druga, udoskonalona wersja ma pojawić się w 2023 r.

Dziennikarz