Korzystając z naszej strony internetowej, wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies. Więcej informacjiClose
SklepSUEZ.pl - podstawiamy kontener na odpady pod Twój dom - i masz to z głowy! firmy SUEZ
ECOPanel: nowoczesny system do zbierania i analizowania danych nt. zużycia energii firmy Engie

Polacy wyróżnieni za projekt budynku, który mógłby oczyszczać powietrze

a+a-    Powrót       20 lutego 2019       Budownictwo   

Studenci trzeciego roku architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach zostali wyróżnieni w międzynarodowym konkursie za projekt ekologicznego budynku w Katowicach. Według założeń pełni on funkcję oczyszczacza powietrza.

Projekt Karoliny Słomiany, Natalii Tadli oraz Kamila Wróbla został doceniony w międzynarodowym konkursie "La Ville Vertical" Vertical City Design Competition. Ich praca znalazła się w czwórce najlepszych.

Uczestnicy konkursu mieli za zadanie stworzenie koncepcji oryginalnego budynku mieszkalnego, który mógłby być samowystarczalnym "miastem w mieście". Przygotowując projekt w konkretnej lokalizacji uczestnicy mieli wziąć pod uwagę czynniki klimatyczne i geograficzne. Gliwiccy studenci wybrali pod swój projekt teren obecnego parkingu, przylegający do ulicy Młyńskiej i do Placu Szewczyka w Katowicach, w sąsiedztwie dworca kolejowego.

- Projekt jest czysto ideowy, jest odpowiedzią na temat konkursu, ale tym samym zwracamy uwagę na problemy z zanieczyszczeniem powietrza w Katowicach i całej aglomeracji śląskiej. Budynek pełni funkcję oczyszczacza powietrza w mieście, co dla Katowic i całej aglomeracji śląskiej jest dziś niezwykle istotne – powiedziała w środę PAP Natalia Tadla.

W centrum jak na przedmieściach

Studenci chcieli stworzyć takie miejsce w centrum miasta, gdzie ludzie mogliby żyć jak na przedmieściach i korzystać z dobrodziejstw zieleni. Dlatego budynek został zaprojektowany tak, by służyć mieszkańcom jako ogród i przestrzeń, gdzie dostępne są produkty od lokalnych producentów. Zielony dach może być używany przez wszystkich, nie tylko przez mieszkańców. W budynku przewidziano też parking podziemny dla rowerów.

- Proces eliminacji zanieczyszczeń i nadmiaru dwutlenku węgla z powietrza odbywa się dzięki roślinom, które znajdują się na co drugiej kondygnacji wieży. Rośliny te zostały wyselekcjonowane pod kątem ich efektywności w redukcji zapylenia powietrza, a te zielone kondygnacje stanowią równocześnie przestrzeń rekreacyjną dla mieszkańców - wyjaśniła Natalia Tadla. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Ząbki: Ponad 2,3 mln zł na efektywność energetyczną stacji uzdatniania wody (28 stycznia 2019)Certyfikowane budownictwo oszczędza zasoby (10 grudnia 2018)Czy jesteśmy gotowi na podziemne miasta lub przezroczysty beton? (08 października 2018)EkoPawilon miejscem rozmów o zmianach klimatu przed COP24 (30 sierpnia 2018)Sękocin Stary: Ponad 1 mln zł na rozbudowę ośrodka edukacji ekologicznej (26 lipca 2018)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony