Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
11.08.2025 11 sierpnia 2025
Mając za sobą 10 lat tworzenia autorskich treści o ochronie środowiska, Teraz-Środowisko szuka nabywcy. W celu uzyskania wszelkich informacji prosimy o kontakt z administracją strony.

Jedna z najstarszych uczelni zakazuje serwowania dań z wołowiny. Powód? Zmiany klimatu

   Powrót       18 września 2019       Ryzyko środowiskowe   

Władze uniwersytetu w Coimbrze, jednego z najstarszych na świecie, zakazały serwowania dań z wołowiny w kilkunastu placówkach gastronomicznych na terenie uczelni. Ogłoszona we wtorek decyzja według rektora jest formą walki ze zmianami klimatycznymi.

Jak poinformował podczas zainaugurowanego we wtorek w Coimbrze nowego roku akademickiego rektor uczelni Amilcar Falcao, zakaz dań z wołowiny wejdzie w życie od stycznia. Rektor założonej w XIII wieku uczelni wyjaśnił, że wołowina jest jednym z produktów “nieprzyjaznych klimatowi”, a jej wyeliminowanie z jadłospisów służy obniżeniu poziomu dwutlenku węgla w atmosferze.

Więcej o emisjach związanych z przemysłową produkcją mięsa można przeczytać tutaj.

Podczas spotkania ze studentami oraz kadrą akademicką Falcao podkreślił, że wołowina prowadzi do największej emisji gazów cieplarnianych wśród wszystkich wytwarzanych przez człowieka mięs. Rektor zastrzegł, że choć 20 ton wołowiny spożywanych rocznie w placówkach gastronomicznych uniwersytetu w Coimbrze to niewiele w skali świata, inicjatywa władz uczelni ma służyć “jako dobry przykład dla polityków”. - Oni nie rozumieją wagi tego zagadnienia, ważnego dla naszej młodzieży, naszych dzieci i wnuków. Dlatego właśnie my musimy przestrzegać przed zagrożeniem, nawet malutkimi gestami - dodał Falcao.

Przyjdzie także czas na plastik

Rektor uniwersytetu w Coimbrze zaznaczył, że kolejnymi produktami usuwanymi z działających na terenie uczelni kantyn i barów będą plastikowe sztućce i kubki. Mają one zostać zastąpione wyrobami z drewna oraz metalu. Szef uczelni, w której uczy się łącznie ponad 25 tys. studentów, zapowiedział też w nowym roku akademickim akcje służące przeciwdziałaniu marnowania żywności w lokalach gastronomicznych działających na terenie uniwersytetu. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Finansowanie, technologia i wola polityczna sprzyjają walce o klimat. Dołączają do niej także konsumenci (13 lutego 2025)Plastikowe opakowania żywności dominują w europejskich marketach. 40 proc. z nich można usunąć lub zastąpić (23 stycznia 2025)Jeść mniej mięsa. Argumenty środowiskowe i zdrowotne (22 stycznia 2025)Znakowanie środowiskowe produktów spożywczych: Planet-Score i Eco-Score (31 października 2024)Eksperckie seminarium. Jak redukować ślad węglowy w sektorze mleczarskim? (11 września 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony