Specjalistka ds. certyfikacji w zespole ds. certyfikacji wyrobów chemicznych, spożywczych i Ecolabel w PCBC S.A.
Teraz Środowisko: Kto może ubiegać się o certyfikację EU Ecolabel?
Magdalena Jabłońska: O certyfikację ubiegać może się każdy, a w myśl rozporządzenia wnioskodawca. Może nim być producent wyrobu oraz dostawca usług. Dostawcą usług jest również ten, kto oferuje wyroby, chociaż sam ich nie produkuje, czyli dystrybutor. O certyfikację ubiegać może się ponadto hurtownik, detalista lub importer wyrobów.
TŚ: Jak wygląda proces certyfikacji? Ile czasu zajmuje?
MJ: Wszystko zaczyna się od wniosku, w którym określony zostaje zakres certyfikacji. Na tej podstawie przygotowywana jest oferta, którą odsyłamy do Wnioskodawcy. Po jej akceptacji, Wnioskodawca ma 90 dni na skompletowanie wszystkich wymaganych dokumentów. Po złożeniu pełnej dokumentacji, podpisywana jest umowa o certyfikację, zgodnie z którą jednostka certyfikująca ma 2 miesiące na dokonanie merytorycznej oceny wniosku i wymaganych dokumentów. Najwięcej czasu zajmuje kompletowanie dokumentacji, proces certyfikacji może wydłużyć się wówczas nawet o pół roku. W przypadku pozytywnego wyniku oceny podpisywana jest umowa obejmująca warunki używania oznakowania ekologicznego EU Ecolabel i jest wydawany indywidualny numer zezwolenia EU Ecolabel.
TŚ: Ile kosztuje uzyskanie certyfikatu Ecolabel na produkty i usługi?
MJ: Oferta, przygotowana w odpowiedzi na wniosek o certyfikację, zawiera dokładny kosztorys obejmujący opłaty związane z procesem certyfikacji. Podane w ofercie kwoty wynikają ze wspomnianego rozporządzenia nr 66/2010(1). Kwoty w rozporządzeniu podane są w euro sam kosztorys jednak przygotowywany jest w złotówkach, po kursie euro z dnia poprzedzającego sporządzenie oferty.
TŚ: Jak wygląda utrzymanie takiego oznakowania? Prowadzone są inspekcje certyfikowanych przedsiębiorstw?
MJ: Certyfikaty wydawane są na 3 do 6 lat, w tym czasie przeprowadzane są przynajmniej 2 inspekcje w nadzorze, podczas których sprawdzamy, czy dane przedsiębiorstwo rzeczywiście spełnia kryteria certyfikacji. Sprawdzony zostaje wówczas proces produkcji, dokumenty dotyczące stosowanych surowców, a w niektórych przypadkach elementy systemu zarządzania środowiskowego ISO 14001 lub EMAS. Utrzymanie certyfikatu nie jest trudne, wymaga jednak skrupulatności, bowiem każda zmiana w recepturze certyfikowanych wyrobów musi zostać oceniona przez właściwą jednostkę certyfikującą pod kątem zgodności z kryteriami.
TŚ: Czy certyfikaty Ecolabel są w Polsce popularne? Jeśli tak, z czego to wynika?
MJ: Zauważyliśmy wzrost zainteresowania certyfikacją Ecolabel w ciągu ostatnich 5 lat. W tym czasie liczba certyfikowanych wyrobów wzrosła z około 800 do ponad 2 tys., które mamy obecnie. Wynika to z większej świadomości konsumentów, którzy zaczynają wymagać wyrobów przyjaznych środowisku. Dużą rolę odgrywają tu również tzw. zielone zamówienia publiczne. W zamówieniach takich prócz wartości finansowej bierze się pod uwagę wartość ekologiczną. Wyroby m.in. z logiem EU Ecolabel są promowane w tego typu zamówieniach.
Pierwszą część wywiadu, w której pytaliśmy m.in. o to, jakie produkty i usługi mogą uzyskać certyfikat, można przeczytać tutaj.
Rozmawiała Joanna SpillerDziennikarz, inżynier środowiska