Korzystając z naszej strony internetowej, wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies. Więcej informacjiClose
Starszy specjalista w Wydziale Wdrażania Programów Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Maszyna kompostująca Oklin GG02 firmy Interseroh Polska

Zakończył się ECO FOOD 360 Kongres Rolnictwa i Żywności Ekologicznej

a+a-    Powrót       17 czerwca 2019       Zrównoważony rozwój       Artykuł promocyjny   

Kongres ECO FOOD 360 to największy w Polsce międzynarodowy kongres kompleksowo podejmujący tematykę żywności i rolnictwa ekologicznego w naszym kraju. Wzięło w nim udział blisko 400 uczestników związanych z polskim i europejskim rynkiem żywności, a także ochroną zdrowia i środowiska naturalnego. Wśród gości i prelegentów kongresu znaleźli się m.in. przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Środowiska, Ministerstwa Zdrowia oraz Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju, jak również polskie i międzynarodowe środowisko naukowe z przedstawicielami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz Akademii Leona Koźmińskiego. Szeroko reprezentowane było środowisko polskich rolników konwencjonalnych i ekologicznych oraz producentów żywności, w tym dostawców Carrefour Polska. W Kongresie udział wzięły również liczne organizacje branżowe i pozarządowe związane z rolnictwem, produkcją żywności, społeczną odpowiedzialnością biznesu oraz ekologią, a także studenci oraz klienci i pracownicy Carrefour Polska.

Kongres ECO FOOD 360 swoim wystąpieniem otworzył prezes Carrefour Polska Christophe Rabatel, który przedstawił globalne wyzwania klimatyczne oraz wskazywał na konieczność transformacji żywieniowej całego łańcucha spożywczego i pilną potrzebę demokratyzacji produktów ekologicznych wśród konsumentów.Doradca Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Karol Krajewski, poinformował, żeministerstwoplanuje wprowadzenie żywności ekologicznej do stołówkowego menu wybranych szkół i przedszkoli. Florent Guhl, dyrektor Francuskiej Agencji na rzecz Rozwoju i Promocji Rolnictwa Ekologicznego (Agence BIO), mówił o kondycji rynku żywności bio we Francji na tle innych krajów europejskich w ujęciu dynamiki ostatnich lat, głównych kanałów sprzedaży oraz najpopularniejszych kategorii produktowych. Flavio Paoletti z Włoch – starszy naukowiec z Centrum Badań Żywności i Żywienia przy Radzie ds. Badań i Ekonomii Rolnictwa w Rzymie, mówił o rozwiązaniach systemowych wdrożonych przez włoskie Ministerstwo Rolnictwa, które spowodowały trzycyfrowe wzrosty eksportu produkcji bio oraz pobudziły krajową konsumpcję produktów ekologicznych, co uczyniło Włochy potentatem nie tylko na europejskim, ale i na światowym rynku. Jostein Hertwig z Norwegii, zarządzający Międzynarodową Fundacją BERAS, wskazywał na pozytywne skutki środowiskowe rolnictwa regeneracyjnego i rolę konsumentów w ratowaniu klimatu na przykładzie regionu Morza Bałtyckiego. Birthe Linddal. socjolog i futurolog z Danii, przedstawiła tezy dotyczące przyszłości jedzenia, wśród których najważniejszymi są zredukowanie lub wyeliminowanie spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych ze względów klimatycznych, etycznych, zdrowotnych oraz dobrostanu zwierząt. Prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska, wybitny polski ekspert ds. żywności ekologicznej ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, przedstawiła wyniki badań wskazujące, że żywność ekologiczna, ze względu na swój skład, może wpływać na lepszy stan zdrowia konsumentów, w tym redukować ryzyko zachorowania na raka. Prof. dr hab. Piotr Skubała, ekspert ds. ekologii i ochrony środowiska z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, wspominał z kolei o pozytywnym wpływie rolnictwa ekologicznego na środowisko naturalne oraz rozbudowę różnorodności biologicznej terenów wiejskich.

Podczas Kongresu odbyło się blisko 30 eksperckich wystąpień z obszarów: rolnictwa i przetwórstwa żywności; logistyki, dystrybucji i zarządzania gospodarstwami rolnymi i przedsiębiorstwami; środowiska; stylu życia i odpowiedzialnego biznesu; zdrowia oraz działań związanych z reklamą i promocją żywności i rolnictwa ekologicznego. Ich celem była edukacja wszystkich środowisk na temat walorów żywności ekologicznej oraz jej wpływu na ekonomię, środowisko naturalne oraz zdrowie i życie człowieka, a także zachęcenie obecnych na sali rolników, producentów i przetwórców żywności, do rozpoczęcia lub rozwoju produkcji ekologicznej.

Patronat honorowy nad Kongresem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej oraz Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Patronami Kongresu zostali Krajowa Rada Izb Rolniczych, Centrum Doradztwa Rolniczego, Koalicja na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności BIO w Polsce, Polska Izba Żywności Ekologicznej, Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych EKOŁAN, Ekologiczny Uniwersytet Ludowy w Grzybowie, organizacje pozarządowe: Forum Odpowiedzialnego Biznesu, Kampania 17 Celów i Centrum UNEP-GRID Warszawa oraz Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Kongres otrzymał również wsparcie patronów medialnych, magazynów: Biokurier, Ekodostawcy oraz Handel,
a także portali: Teraz-środowisko.pl, Dietetycy.org.pl, DoZdrowia.com.pl oraz Handel Extra.

Źródło: Biuro prasowe Carrefour Polska

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Polski kandydat na komisarza ds. rolnictwa zapowiada wsparcie ekorolnictwa (02 października 2019)Jakiej żywności marnujemy najwięcej? (08 sierpnia 2019)W Polsce coraz więcej kur niosek hodowanych ekologicznie (21 kwietnia 2019)Zanieczyszczenie polskich gleb od lat bez zmian (01 lutego 2019)Ciągnik elektryczny, który nie potrzebuje akumulatorów (09 stycznia 2019)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony