Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
05.12.2022 05 grudnia 2022

Naukowcy: ozon powstający w wyniku pożarów zmniejszył wydajność roślin bardziej niż susza

   Powrót       02 stycznia 2019       Ryzyko środowiskowe   

Zanieczyszczenia pochodzące z gwałtownych pożarów lasów mogą szkodzić uprawom oddalonym od miejsca zdarzenia o setki kilometrów – wynika z nowego badania.

Badanie przeprowadzone przez prof. Nadine Unger z University of Exeter i prof. Xu Yue z Institute of Atmospheric Physics w Pekinie skupiało się na tym, jak ozon i aerozole wpływają na wzrost roślinności na obszarach pozornie niedotkniętych tymi naturalnymi katastrofami.

- Wpływ, jaki pożary lasów mają na zdrowie publiczne, został gruntownie poznany, ale oddziaływanie ich na ekosystem nie zostało dokładnie zbadane. Odkryliśmy, że zanieczyszczenia uwalniane podczas pożarów wpływają na rośliny daleko poza granicami obszarów tych katastrof - powiedziała prof. Unger. Jak dodała, w ciągu ostatniej dekady ozon powstający w wyniku pożarów zmniejszył wydajność roślin bardziej, niż susza.

Mniejszy indeks produkcji pierowotnej biomasy

Na potrzeby badania naukowcy posłużyli się modelami komputerowymi, aby ocenić wpływ skażenia w latach 2002-2011. Obliczyli, że indeks produkcji pierwotnej biomasy (ang. Gross Primary Productivity, GPP) był wyraźnie zredukowany, kiedy rosła ilość ozonu troposferycznego. Co istotne, zmniejszenie GPP nie było ograniczone jedynie do obszarów dotkniętych lub otaczających pogorzeliska. Dotyczyło również terenów znajdujących się po stronie nawietrznej, setki kilometrów dalej.

Szczególnie podatne na zanieczyszczenie ozonem po pożarach były uprawy i roślinność w Afryce Subsaharyjskiej. Naukowcy sugerują, że wpływ tego typu zanieczyszczeń jest dużo gorszy, niż do tej pory uważano, bo może zmniejszać wydajność upraw istotnych dla przetrwania wiejskich, odosobnionych społeczności. Badacze zastanawiają się aktualnie, jak przewidzieć wpływ coraz częstszych pożarów i zjawiska suszy oraz większego poziomu zanieczyszczeń na produkcję pożywienia w ocieplającym się środowisku.

Wyniki ukazały się w magazynie „Nature Communications”. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

UNESCO: Wielka Rafa Koralowa powinna trafić na listę obiektów zagrożonych (29 listopada 2022)Dzika przyroda w zmieniającym się klimacie. Wielu gatunkom grozi wyginięcie (28 listopada 2022)Od 2023 roku w polskim rolnictwie ruszą ekoschematy (21 listopada 2022)Szczyt w sprawie bioróżnorodności COP 15. Znamy oficjalne stanowisko UE (26 października 2022)Spojrzeć na miasto inaczej… (24 października 2022)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony