Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
05.08.2025 05 sierpnia 2025
Mając za sobą 10 lat tworzenia autorskich treści o ochronie środowiska, Teraz-Środowisko szuka nabywcy. W celu uzyskania wszelkich informacji prosimy o kontakt z administracją strony.

Eksperckie seminarium. Jak redukować ślad węglowy w sektorze mleczarskim?

W najbliższych latach znakowanie produktów spożywczych śladem węglowym, niezależnie od korzyści środowiskowych, będzie kluczowym elementem konkurencji na rynkach Unii Europejskiej. Zaproszenie na seminarium m.in dla sektora mleczarskiego.

   Powrót       11 września 2024       Zrównoważony rozwój       Artykuł promocyjny   

Polska jest jednym z największych producentów i eksporterów żywności w Europie. Wśród najczęściej eksportowanych produktów znajdują się mięso, przetwory mleczne, owoce, warzywa oraz produkty zbożowe. Szczególną popularnością cieszą się polskie jabłka, mięso drobiowe oraz wyroby mleczarskie, takie jak sery.

Ekspercie seminarium: gdzie, kiedy i dla kogo?

Polskie Stowarzyszenie Producentów Biogazu Rolniczego oraz Polskie Stowarzyszenie Biometanu planują organizację seminarium, które przybliży temat redukcji śladu węglowego w sektorze mleczarskim – począwszy od gospodarstw rolnych, aż po przetwórstwo mleka.

Seminarium odbędzie się w dniu 16 października, w siedzibie Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, przy ulicy Hożej 66/68 w Warszawie.

Współpraca sektora biogazu i biometanu z branżą mleczarską, szczególnie na poziomie produkcji surowca w gospodarstwach hodowlanych, może przyczynić się do obniżenia śladu węglowego nawet o 1/3. Podczas seminarium planujemy zaprezentować analizę porównawczą z europejskimi liderami, jak Dania czy Szwecja, oraz mniej zaawansowanymi krajami, jak Niemcy czy Holandia.

Zaproszenie do udziału seminarium jest adresowane głównie do przedstawicieli branży mleczarskiej, hodowców trzody, drobiu i przetwórców ich produktów oraz producentów zbóż na cele paszowe i samych producentów pasz (do 100 osób). Udział bezpłatny.

Zakres tematyczny i cele seminarium

1. Ślad węglowego w produkcji spożywczej - Omówienie, czym jest ślad węglowy i jakie są jego kluczowe aspekty w produkcji mleka, zarówno na poziomie gospodarstw hodowlanych, jak i w dalszym przetwórstwie.

2. Identyfikacja wyzwań - Przedstawienie głównych wyzwań związanych z obniżeniem śladu węglowego w całym łańcuchu produkcji mleka, od gospodarstw rolnych po zakłady przetwórcze.

3. Przygotowanie do znakowania śladem węglowym - Omówienie przyszłych regulacji i standardów związanych z obowiązkowym znakowaniem produktów spożywczych symbolami śladu węglowego oraz przygotowanie producentów do spełnienia tych wymogów.

4. Praktyczne strategie redukcji śladu węglowego - Prezentacja konkretnych narzędzi i metod, które mogą pomóc w redukcji śladu węglowego w gospodarstwach hodowlanych i zakładach przetwórczych.

Czytaj: Szóstka dla biometanu

Polskie Stowarzyszenie BiometanuArtykuł powstał we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Biometanu

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Inwentaryzacja emisji gazów cieplarnianych dla Gminy Miejskiej Kraków (20 grudnia 2024)Rezolucja konferencji „Biogazownie rolnicze jako rozwiązanie problemów hodowców zwierząt” (11 grudnia 2024)Motyka: Nadchodzą dobre czasy dla biogazu i biometanu (15 października 2024)9 mld m3 biometanu z polskich surowców – taki potencjał wskazuje najnowsza analiza (30 lipca 2024)Biogospodarka to konieczny kierunek dla przedsiębiorstwa rolno-spożywczego (08 kwietnia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony