
Polska jest jednym z największych producentów i eksporterów żywności w Europie. Wśród najczęściej eksportowanych produktów znajdują się mięso, przetwory mleczne, owoce, warzywa oraz produkty zbożowe. Szczególną popularnością cieszą się polskie jabłka, mięso drobiowe oraz wyroby mleczarskie, takie jak sery.
Ekspercie seminarium: gdzie, kiedy i dla kogo?
Polskie Stowarzyszenie Producentów Biogazu Rolniczego oraz Polskie Stowarzyszenie Biometanu planują organizację seminarium, które przybliży temat redukcji śladu węglowego w sektorze mleczarskim – począwszy od gospodarstw rolnych, aż po przetwórstwo mleka.
Seminarium odbędzie się w dniu 16 października, w siedzibie Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, przy ulicy Hożej 66/68 w Warszawie.
Współpraca sektora biogazu i biometanu z branżą mleczarską, szczególnie na poziomie produkcji surowca w gospodarstwach hodowlanych, może przyczynić się do obniżenia śladu węglowego nawet o 1/3. Podczas seminarium planujemy zaprezentować analizę porównawczą z europejskimi liderami, jak Dania czy Szwecja, oraz mniej zaawansowanymi krajami, jak Niemcy czy Holandia.
Zaproszenie do udziału seminarium jest adresowane głównie do przedstawicieli branży mleczarskiej, hodowców trzody, drobiu i przetwórców ich produktów oraz producentów zbóż na cele paszowe i samych producentów pasz (do 100 osób). Udział bezpłatny.
Zakres tematyczny i cele seminarium
1. Ślad węglowego w produkcji spożywczej - Omówienie, czym jest ślad węglowy i jakie są jego kluczowe aspekty w produkcji mleka, zarówno na poziomie gospodarstw hodowlanych, jak i w dalszym przetwórstwie.
2. Identyfikacja wyzwań - Przedstawienie głównych wyzwań związanych z obniżeniem śladu węglowego w całym łańcuchu produkcji mleka, od gospodarstw rolnych po zakłady przetwórcze.
3. Przygotowanie do znakowania śladem węglowym - Omówienie przyszłych regulacji i standardów związanych z obowiązkowym znakowaniem produktów spożywczych symbolami śladu węglowego oraz przygotowanie producentów do spełnienia tych wymogów.
4. Praktyczne strategie redukcji śladu węglowego - Prezentacja konkretnych narzędzi i metod, które mogą pomóc w redukcji śladu węglowego w gospodarstwach hodowlanych i zakładach przetwórczych.
Czytaj: Szóstka dla biometanu
