Korzystając z naszej strony internetowej, wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies. Więcej informacjiClose

Co godzinę w Europie znika 11 hektarów gleb

a+a-    Powrót       05 grudnia 2017       Zrównoważony rozwój   

Gleba może być traktowana jako surowiec nieodnawialny - aby wytworzyć warstwę gleby o miąższości 1 cm, potrzebne jest niemal 1000 lat. Tymczasem erozja gleby dokonuje się na szeroką skalę. Jak podaje Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin, co godzinę w Europie 11 hektarów gleb zostaje „szczelnie zamkniętych” pod powierzchnią powiększających się miast. Nad rolą gleby w miastach pochylała się m.in. Europejska Agencja Środowiska, o czym pisaliśmy tutaj.

Dzisiaj obchodzony jest Światowy Dzień Gleby. Został on ustanowiony z inicjatywny Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w celu podniesienia świadomości na temat roli gleby m.in. w produkcji żywności(1). Tegoroczny Dzień Gleby odbywa się pod hasłem „Troska o planetę zaczyna się od gleby”.

Do ochrony gleby mogą przyczynić się mieszkańcy, samorządy i różne branże, np. rolnictwo. Podstawą jest właściwe postępowanie z odpadami, zwłaszcza takimi jak elektrośmieci, opony czy opakowania po rozpuszczalnikach, a także zwalczanie dzikich wysypisk. Ponadto kluczowe jest uwzględnianie ochrony gleby w procesie planowania przestrzennego, zarówno w miastach, jak i na obszarach wiejskich. Natomiast w przypadku obszarów już zdegradowanych, które stanowią około 33 proc. zasobów gleby, w grę wchodzi remediacja gruntów. W rolnictwie, które nie mogłoby istnieć bez gleby, istotną rolę odgrywa dobór środków ochrony roślin i nawozów.

Dominika Adamska: Dziennikarz i sekretarz redakcji, geograf

Przypisy

1/ 95 proc. żywności pochodzi z gleby.

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Rząd zmienia taktykę w sprawie odpływu azotanów do wód i gleb (11 grudnia 2017)Zmiany klimatu? Czas obudzić potencjał rolnictwa i leśnictwa (29 sierpnia 2017)Ogród ekologiczny bez tajemnic (23 sierpnia 2017)Co może uratować amerykańskie rolnictwo? (05 maja 2017)Słabnie apetyt Europy na olej palmowy? (18 kwietnia 2017)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony