Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
19.08.2025 19 sierpnia 2025
Mając za sobą 10 lat tworzenia autorskich treści o ochronie środowiska, Teraz-Środowisko szuka nabywcy. W celu uzyskania wszelkich informacji prosimy o kontakt z administracją strony.

Nowe przepisy dotyczące ekożywności od 2021 r.

   Powrót       23 maja 2018       Zrównoważony rozwój   

Przedstawiciele państw unijnych przyjęli we wtorek ostatecznie przepisy dotyczące produkcji i sprzedaży produktów ekologicznych. Komisja Europejska spodziewa się, że utorują one drogę do dalszej ekspansji tego typu żywności.

- Zatwierdzenie przez Radę tekstu rozporządzenia pozwoli obecnym i potencjalnym producentom skutecznie planować w oparciu o nowe zasady, które wejdą w życie 1 stycznia 2021 r. - zaznaczył komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan. Jego zdaniem regulacje dla sektora organicznego, który jest na krzywej wznoszącej, przyczynią się dodatkowo do jego wzrostu.

Więcej o pracach nad nowymi przepisami pisaliśmy tutaj.

Unijne reguły także dla producentów spoza UE

Nowe reguły mają wspierać ekologiczną produkcję w całej UE, zagwarantować konkurencyjność gospodarstwom ekologicznym oraz chronić konsumentów przed oszustwami i nieuczciwymi praktykami ze strony producentów i dystrybutorów ekożywności. Regulacje mają też zapewnić uczciwą konkurencję pomiędzy europejskimi produktami a ekożywnością importowaną spoza Unii Europejskiej. Po pierwsze, producenci z krajów trzecich, którzy zdecydują się sprzedawać swoje towary na rynku Wspólnoty, będą musieli dostosować się do unijnych reguł dotyczących produkcji oraz kontroli, tak samo jak producenci z krajów członkowskich. Po drugie, umowy handlowe z krajami trzecimi ułatwią sprzedawcom produktów ekologicznych z UE wejście na rynek pozaeuropejski.

Certyfikaty grupowe zmniejszą koszty certyfikacji

Rozszerzona zostanie także lista produktów klasyfikowanych jako ekologiczne, gdzie znajdą się m.in. takie artykuły jak sól, wosk pszczeli, liście winorośli, oraz lista dodatkowych zasad dotyczących ekologicznej hodowli, np. królików. Z kolei nowy system przyznawania certyfikatów grupowych, np. dla grup producentów, ma wspierać małe gospodarstwa rolne. Wspólny certyfikat pozwoli zmniejszyć koszty certyfikacji czy kontroli, które rozłożone zostaną na kilka osób.

Przepisy, poza stopniowym zniesieniem wyjątków dla konkretnych rodzajów produkcji ekożywności, wprowadzą też zaostrzony system kontroli. Niewielkie gospodarstwa rolne mają korzystać z uproszczonego systemu certyfikacji ekożywności.

Regulacje wejdą w życie trzeciego dnia po ich publikacji w dzienniku urzędowym UE. Będą stosowane od 1 stycznia 2021 r.

Z Brukseli Krzysztof Strzępka (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Bezpieczeństwo żywnościowe na ołtarzu geopolityki? Rolnictwo a umowa UE – Mercosur (16 grudnia 2024)GUS: wartość zielonych zamówień publicznych w 2023 r. spadła o niemal jedną trzecią (03 grudnia 2024)ESG mają we krwi (24 października 2024)Projekty close-to-market w Programie LIFE, czyli biznes na rzecz klimatu i środowiska (07 października 2024)W latach 2019-2022 powierzchnia upraw ekologicznych wzrosła o 9,3%. Za mało? Raport NIK (26 września 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony