Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
16.04.2024 16 kwietnia 2024

Nowe podejście do rolnictwa? Może okazać się kluczowe

Rolnictwo odpowiada za 10% emisji GHG w UE, jest także sektorem narażonym na skutki zmian klimatu. Uwagę na te kwestie zwróciła Europejska Agencja Środowiska. O bezpieczeństwie żywnościowym dyskutowano także podczas obchodów Światowego Dnia Żywności.

   Powrót       17 października 2022       Ryzyko środowiskowe   

Konieczne jest głębokie przemyślenie sposobu produkcji żywności, w tym funkcjonowania globalnych łańcuchów dostaw czy powiązanych z rolnictwem sektorów przetwórstwa przemysłowego – wskazuje Europejska Agencji Środowiska (ang. European Environment Agency, EEA).

- Transformacja europejskiego rolnictwa i systemu żywnościowego nigdy nie była ważniejsza w obliczu niedawnej pandemii COVID-19, wojny w Ukrainie i skutków zmian klimatycznych, które budzą obawy dotyczące bezpieczeństwa żywnościowego i odporności – podaje EEA. Jak podkreślono, „należy uczynić znacznie więcej, aby ograniczyć emisję gazów cieplarnianych oraz presję na zasoby wodne i różnorodność biologiczną”.

Emisje GHG w sektorze rolnictwa

Agencja wskazuje, że choć całkowite emisje gazów cieplarnianych (GHG) w UE spadły o jedną trzecią od 1990 r., ograniczanie emisji w sektorze rolniczym jest znacznie wolniejszym procesem. - W latach 1990-2000 w sektorze rolnictwa nastąpił znaczny spadek - o 15% - emisji dwóch kluczowych gazów cieplarnianych, metanu i podtlenku azotu, pochodzących z produkcji zwierzęcej i roślinnej. Jednak po 2000 r. tempo redukcji uległo spowolnieniu, a od 2005 r. utrzymuje się na niemal stałym poziomie – czytamy. EEA przewiduje, że tendencja ta utrzyma się do 2040 r.

Tymczasem sektor rolnictwa – odpowiadający za prawie 10% całkowitej emisji gazów cieplarnianych w UE – jest szczególnie wrażliwy na wynikające ze zmian klimatu wzrost temperatur i ekstremalne warunki pogodowe, które już teraz wpływają na wysokość plonów w Europie. - Zmiany te wpływają również na dostępność wody do nawadniania, pojenia zwierząt gospodarskich i przetwarzania żywności. Rolnictwo jest uzależnione od właściwości gleby, wzorców pogodowych i różnorodności biologicznej, co czyni je jednym z sektorów społeczno-gospodarczych najbardziej wrażliwych na zmiany klimatu – wyjaśnia EEA.

Czytaj też: Nowy rozdział w ekologicznym rolnictwie? W oczekiwaniu na plany strategiczne

Choć obowiązujące polityki wpłynęły na wzrost wydajności, przez co zmniejszyła się intensywność emisji niektórych produktów rolnych, zostało to zrekompensowane wzrostem produkcji rolnej. - Dalsze redukcje emisji można osiągnąć poprzez zajęcie się całym cyklem życia produkcji żywności, w tym transportem, pakowaniem, przetwarzaniem żywności i sprzedażą detaliczną – czytamy.

EEA wskazuje, że pomimo znacznych inwestycji we Wspólną Politykę Rolną i innych polityk UE, sektor ten nadal w znacznej mierze odpowiada za utratę bioróżnorodności, nadmierną konsumpcję wody i emisje gazów cieplarnianych. Zdaniem EEA, osiągnięcie znaczących zmian w systemach rolno-spożywczych wymaga wyjścia poza dotychczasowe ramy. W kontekście tym Agencja podkreśla, że transformacja sektora musi również obejmować konsumentów i inne podmioty sektora rolno-spożywczego. - Wdrażanie działań na rzecz gospodarki o obiegu zamkniętym w całym łańcuchu wartości może pomóc w dalszej redukcji emisji gazów cieplarnianych w systemie rolno-spożywczym. Potencjał ograniczenia ilości odpadów, ponownego wykorzystania i recyklingu materiałów oraz większej cyrkulacji zaczyna się w fazie projektowania; następnie utrzymuje się to na etapach produkcji, konsumpcji i gospodarowania odpadami w cyklu życia produktów rolno-spożywczych – czytamy.

Rolnictwo to coś więcej niż sektor gospodarki, który należy zdekarbonizować

Potrzebę zmian w sektorze rolnictwa podkreślano także w związku z obchodami Światowego Dnia Żywności. Dyrektor generalny ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) QU Dongyu w swoim przemówieniu mówił, że „w obliczu zbliżającego się globalnego kryzysu żywnościowego musimy wykorzystać siłę solidarności, aby zbudować lepszą przyszłość, w której każdy ma regularny dostęp do wystarczającej ilości pożywnej żywności”. - Tylko bardziej wydajne, bardziej sprzyjające włączeniu społecznemu, bardziej odporne i bardziej zrównoważone globalne systemy rolno-spożywcze mogą pomóc w rozwiązaniu globalnych, wzajemnie powiązanych problemów (…). Musimy inwestować w transformację obszarów wiejskich (…). Musimy dążyć do zlikwidowania problemu marnotrawstwa żywności, dbać o zasoby naturalne i ograniczać emisje gazów cieplarnianych – mówił QU Dongyu.

Czytaj też: Jeśli nie powstrzymamy zmian klimatu, wszyscy będziemy musieli przejść na przymusową dietę

Jak wynika szacunków FAO, w 2021 r. od 702 do 828 milionów ludzi na świecie doświadczyło głodu. Przewiduje się ponadto, że w 2030 r. wciąż blisko 670 milionów ludzi nie będzie miało wystarczającego dostępu do żywności. Jak wyjaśnia FAO, to około 8% światowej populacji, czyli tyle samo, co w 2015 r., kiedy uruchomiono Agendę 2030, w której zawarto 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju (w tym cel 2 dotyczący bezpieczeństwa żywnościowego i wyeliminowania głodu na świecie).

Joanna Spiller: Dziennikarz, inżynier środowiska

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Suplement, dzięki któremu krowy będą wydzielać mniej metanu. Dania (16 kwietnia 2024)Biogazownię karmi człowiek (15 kwietnia 2024)System certyfikacji usuwania dwutlenku węgla zatwierdzony przez PE. Na razie dobrowolny (12 kwietnia 2024)W Polsce jest 2184 wielkotowarowych ferm drobiu. Co na to środowisko i społeczeństwo? (10 kwietnia 2024)Jak rolnictwo może skorzystać na biogazowniach? (08 kwietnia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony