Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
28.04.2024 28 kwietnia 2024

Rozwiązanie problemu odpadów żywnościowych w miastach

   Powrót       05 marca 2018       Odpady   

Przydomowe mikrobiogazownie zasilane lokalnymi odpadami żywnościowymi prezentują szereg zalet – nie tylko pozwalają w sposób ekologiczny zagospodarować odpady w miastach, bez konieczności ich transportowania, lecz przyczyniają się także do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. Naukowcy przyjrzeli się bliżej takiemu rozwiązaniu(1), analizując przypadek instalacji zlokalizowanej w Londynie.

Badaniu poddano innowacyjny system biogazowy małej skali, który od 2013 r. działa w parku dzikich zwierząt w Londynie. Instalacja ma pojemność zaledwie 2 metrów sześciennych i przetwarza lokalne odpady organiczne z gastronomii, ponadto owies, liście herbaty i papierowe worki na śmieci. Na początku służyła do produkcji biogazu, którego używano do zasilania kuchenki w kawiarni, następnie pojawił się generator, który przekształcał gaz w ciepło i energię elektryczną.

Do systemu trafiało średnio 14 kg odpadów dziennie, czyli poniżej wydajności. Łącznie w okresie monitorowania, czyli od stycznia do listopada 2014 r., przetworzono 4574 kg odpadów, co dawało średnio 3,15 m sześc. biogazu dziennie (z czego około 60 proc. stanowił metan). System pokrył część kosztów operacyjnych, generując przychody z tytułu unieszkodliwiania odpadów i produkcji energii, chociaż na etapie instalacji korzystano z dofinansowania.

Instalacja pozwoliła uniknąć emisji 3,9 tony gazów cieplarnianych w ciągu roku, co osiągnięto głównie poprzez zastąpienie paliw kopalnych lokalnie wytwarzanym biogazem. Fermentację beztlenową (metanową) w krajach rozwiniętych najczęściej stosuje się na dużą skalę, z drugiej strony w Indiach i Chinach jest to popularna technologia wykorzystywana przez gospodarstwa domowe na własne potrzeby (działa tam pięć milionów takich mikroinstalacji). Tymczasem, zdaniem naukowców, również w Europie stosowana na małą skalę np. w miastach, mogłaby oferować wiele korzyści, takich jak zagospodarowanie odpadów żywnościowych, ograniczenie emisji z transportu, zaangażowanie lokalnej społeczności czy wspieranie gospodarki o obiegu zamkniętym poprzez produkcję nawozów i energii.

Potencjalne problemy, jakie zidentyfikowano przy badaniu, to emitowany przez instalację hałas, który może być problematyczny w obszarze miejskim, jak również brak lokalnego zapotrzebowania na poferment.

Ewa Szekalska: Dziennikarz

Przypisy

1/ Więcej na temat wniosków z badania pod następującym linkiem (w jęz. angielskim):
http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/processing_london_local_food_waste_anaerobic_digester_avoids_3pt9_tonnes_ghg_emissions_503na1_en.pdf

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Odorowe refleksje nt. biogazowni (23 kwietnia 2024)Biogazownię karmi człowiek (15 kwietnia 2024)Prawidłowe mieszanie to wyzwanie (11 kwietnia 2024)Biometan jako alternatywa dla gazu ziemnego (09 kwietnia 2024)Dynamika budowy biogazowni rolniczych będzie się zwiększać (08 kwietnia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony