Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
26.04.2024 26 kwietnia 2024

Urlop w zgodzie z naturą

Ochrona środowiska w polskiej branży hotelarskiej stoi na coraz wyższym poziomie, choć poza kilkoma większymi inwestycjami nie mówi się jeszcze o tym głośno - mówi Karol Weber, inspektor hotelowy i bloger.

   Powrót       11 sierpnia 2017       Zrównoważony rozwój   
Karol Weber
inspektor hotelowy i bloger

Teraz Środowisko: Czy dbałość danego hotelu o środowisko naturalne staje się czynnikiem wpływającym na decyzję gości o pobycie?

Karol Weber: Świadomość społeczeństwa jest już na tyle wysoka, że wiele firm wpisuje w swoją politykę odpowiedzialności społecznej biznesu (CSR) zasady ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju. Współcześni goście przywiązują dużą wagę do takich praktyk. Ten zielony trend zaczynają też dostrzegać polscy inwestorzy hotelowi którzy wdrażają rozwiązania, dzięki którym pokazują swoje zaangażowanie i wzbudzają jednocześnie zainteresowanie klientów.

TŚ: Po czym poznać, że hotel rzeczywiście dba o środowisko i nie robi tego „na pokaz”?

KW: Obiekty, które kompleksowo realizują politykę proekologiczną, zaczynając już od etapu budowy, mogą pochwalić się zielonymi certyfikatami, które wskazują, w jaki sposób wybudowany obiekt wpływa na środowisko. Przykładowo, jeden z otwartych niedawno hoteli w Świnoujściu to pierwszy pięciogwiazdkowy hotel w Polsce zaprojektowany i wybudowany od podstaw zgodnie z certyfikacją LEED. W trakcie procesu certyfikacji brane są pod uwagę wszystkie elementy zrównoważonego budownictwa, takie jak: lokalizacja i rodzaj terenu przeznaczonego pod inwestycję, zużycie energii i wody, jakość środowiska wewnętrznego czy rodzaj zastosowanych do budowy materiałów. Jedno z wielu rozwiązań zastosowanych w tym hotelu to wykorzystanie wody deszczowej do zasilania części toalet i podlewania terenów zielonych. Z kolei jeden z krakowskich hoteli posiada certyfikat BREEAM, który świadczy o jego niskoemisyjności i obniżeniu zużycia energii elektrycznej oraz cieplnej. Innym certyfikatem, który ocenia zarządzanie zużyciem wody, odpadami i żywnością, jest Green Key. Wcale nie trzeba zresztą być certyfikowanym hotelem, aby wykazać proekologiczne zaangażowanie. Jest wiele praktyk, które można dopasować do rodzaju obiektu i przede wszystkim jego możliwości.

TŚ: Jakie to mogą być praktyki?

KW: Najczęściej stosowanymi rozwiązaniami mającymi chronić środowisko i zasoby naturalne są perlatory montowane w kranach, dzięki którym oszczędność wody wynosi nawet kilkadziesiąt procent. Dalej: minibary o wysokiej klasie energetycznej, które nie wydzielają freonu, oświetlenie LED konsumujące 75 proc. mniej energii i emitujące 75 proc. mniej ciepła, zmywarki kuchenne posiadające funkcje obniżające zużycie wody, energii i detergentów. Do sprzątania, zamiast tradycyjnych produktów, używane są niekiedy ekologiczne środki czystości (biodegradowalne) z certyfikatem Eco Label. Hotele minimalizują też wydruki papierowe poprzez wysyłanie faktur drogą mailową, a informatory w pokojach zamiast wersji papierowej wyświetlane są na ekranie telewizora.

Standardem jest też stosowanie przez hotele zasady o niewymienianiu ręczników, jeśli gość odwiesił je na wieszak, a także zmiana pościeli tylko co trzeci dzień pobytu lub na życzenie gościa, co redukuje jednocześnie zużycie wody i detergentów. Jeden z hoteli w Kopenhadze nagradza gości za rezygnację ze sprzątania pokoju wręczając voucher do hotelowego baru. Coraz więcej hoteli na świecie używa też w pokojach i częściach publicznych koszy na śmieci służących do ich segregacji. Z recyklingu mogą zresztą pochodzić długopisy, papeteria hotelowa, kubeczki w pokoju, opakowania kosmetyków, a nawet umeblowanie. Przykładów jest o wiele więcej.

TŚ: Jak na tym tle wyglądają polskie hotele?

KW: W Polsce ekotrend coraz mocniej się rozwija, choć poza kilkoma większymi inwestycjami nie mówi się jeszcze o tym głośno. Przybywa obiektów, które w mniejszym lub większym zakresie w swoją misję mają wpisaną ochronę środowiska. Prym wiodą jednak sieci hotelowe, które zazwyczaj wyznaczają nowe trendy i inspirują indywidualnych przedsiębiorców do działania.

TŚ: Czy dbałość o środowisko generuje jakieś wymierne korzyści?

KW: Naturalnie. Zrównoważony rozwój i dbałość o środowisko to dobrze pojęta gospodarność przynosząca oczekiwane przez inwestorów oszczędności, a co za tym idzie również wzrost wartości samej firmy. Pozafinansowe korzyści wynikające z takiej działalności to również budowanie reputacji wśród gości, kontrahentów i samych pracowników. Ważne jest, aby goście byli informowani o działaniach podejmowanych przez hotel i zachęcani do uczestnictwa w nich. Hotel, który nie dba o środowisko, nie może mówić o sobie, że jest nowoczesny.

Kamil Szydłowski: Dziennikarz, prawnik

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Metody badań jakości paliw ciekłych, parametry dla paliw stałych. Projekty rozporządzeń MKiŚ w RCL (26 kwietnia 2024)„Nie ryzykujmy spowolnienia termomodernizacji”. POBE o Czystym Powietrzu (24 kwietnia 2024)Budynki, transport, edukacja. Unijny panel obywatelski o efektywności energetycznej (17 kwietnia 2024)Za 1.5 roku może zabraknąć środków na „Czyste Powietrze”. PAS (17 kwietnia 2024)Zdekarbonizowane budownictwo na horyzoncie. Przyjęto dyrektywę EPBD (16 kwietnia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony