Na odpowiadający za ok. 5 proc. unijnego PKB sektor turystyczny składa się ponad 500 tys. miejsc zakwaterowania. Hotele i kempingi zwykle lokalizowane są w miejscach wyjątkowo cennych przyrodniczo, dla których funkcjonowanie takiego obiektu może być - mówiąc wprost - środowiskowo uciążliwe. Z opublikowanego przez niemieckich badaczy raportu „Traveller Holiday” wynika też, że dla 51 proc. turystów zrównoważona gospodarka w miejscu wypoczynku ma znaczenie. Wśród ankietowanych popularnego serwisu TripAdvisor, aż 71 proc. użytkowników deklaruje chęć spędzenia następnego urlopu „bardziej ekologicznie” niż poprzedniego. Zauważając ten trend, Unia Europejska postanowiła zachęcać przedsiębiorców do dbałości o lokalną bioróżnorodność, zrównoważoną gospodarkę odpadową oraz stosowanie przyjaznych środowisku artykułów w branży turystycznej.
Znak jakości nie tylko dla hoteli
EU Ecolabel to inicjatywa, która ma zachęcić przedsiębiorców do produkowania wyrobów bądź oferowania usług bardziej przyjaznych dla środowiska. Ekologiczna etykieta przedstawiająca kwiat funkcjonuje w obiegu od roku 1992 i gwarantuje, że opatrzony nią produkt spełnia wyśrubowane standardy ekologiczne i zdrowotne. Dotychczas etykiety przyznawane były przede wszystkim kosmetykom, środkom czystości oraz detergentom. Od ubiegłego roku na unijnej liście znalazły się także komputery, meble oraz obuwie. Kilka dni temu Komisja Europejska zaktualizowała wymagania dla branży turystycznej, łącząc m.in. hotele i kempingi w jedną kategorię, którą nazwano „zakwaterowanie turystyczne”.
Świeża pościel na specjalne życzenie
Zgodnie z nowymi kryteriami, właściciele hoteli i kempingów ubiegający się o certyfikat muszą wyposażyć swoje obiekty m.in. w energooszczędne urządzenia, jak np. klimatyzatory lub bojlery, zainstalować termoregulatory oraz systemy automatycznego wyłączania i włączania oświetlenia. Wszystkie urządzenia powinny być regularnie, co najmniej raz w roku, poddawane konserwacji. Komisja zaleca także inwestycje w wodooszczędną armaturę sanitarną, w tym spłuczki (w ekologicznych obiektach zakazane jest np. stosowanie spłukiwania ciągłego w pisuarach).
Właściciele lub administratorzy obiektów powinni starać się zminimalizować liczbę prań, przez co nie mogą wymieniać pościeli i ręczników codziennie. Częstsze wymiany powinny mieć miejsce tylko na wyraźnie życzenie gości. Hotele i kempingi powinny też generować jak najmniej odpadów. Dlatego w obiektach oznaczonych etykietą Ecolabel nie powinno się udostępniać jednorazowych czepków pod prysznic, szczoteczek do zębów, szamponów oraz mydeł. Po raz kolejny: chyba, że goście wyraźnie o to poproszą. W pokojach, restauracjach ani barach nie powinno być też jednorazowych naczyń, zaś w łazienkach jednorazowych ręczników. Właściciele zobowiązani są ponadto wprowadzić plan zmniejszania powstawania odpadów spożywczych.
O certyfikat mogą ubiegać się zarówno hotele i pensjonaty, jak i kempingi, oferujące zakwaterowanie np. w namiotach, przyczepach kempingowych czy bungalowach. Przyjęte przez Komisję Europejską nowe kryteria EU Ecolabel dla obiektów turystycznych ważne będą przez 5 lat.
Kamil SzydłowskiDziennikarz, prawnik