Korzystając z naszej strony internetowej, wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies. Więcej informacjiClose
Inspektor Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Maszyna kompostująca Oklin GG02 firmy Interseroh Polska

Jakiej żywności marnujemy najwięcej?

a+a-    Powrót       08 sierpnia 2019       Zrównoważony rozwój   

Statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, co plasuje nas na piątym miejscu w UE, gdzie średnia wynosi 173 kg - wskazuje Polski Instytut Ekonomiczny(1). Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce i wędliny. Jak zaznacza PIE, w państwach Unii Europejskiej marnuje się rocznie około 88 mln ton żywności.

- Źródłami strat artykułów spożywczych są przede wszystkim gospodarstwa domowe, mające 53 proc. udziału w ogółem marnowanej żywności, a następnie przetwórstwo (19 proc.), gastronomia (12 proc.), produkcja (11 proc.) oraz dystrybucja (5 proc.) - wyjaśniają eksperci w najnowszym wydaniu "Tygodnika Gospodarczego PIE". Według PIE Polacy "rocznie marnują 247 kg żywności na osobę (wobec 173 kg przeciętnie na jednego mieszkańca UE), co daje nam 5. miejsce w Unii Europejskiej".

Najczęściej wyrzucamy pieczywo

W 2018 r. do wyrzucania żywności przyznało się 42 proc. Polaków - podał PIE. Najczęściej wyrzucane produkty to: pieczywo (49 proc.), owoce (46 proc.), wędliny (45 proc.), warzywa (37 proc.), jogurty (27 proc.), ziemniaki (17 proc.), mleko (12 proc.).

- Wśród przyczyn wyrzucania żywności, najczęściej wymienianą, już od kilku lat, jest przekroczenie terminu przydatności do spożycia (29 proc. wskazań). Istotnie rzadziej wymieniane są: zbyt duże zakupy (20 proc.), zbyt duże porcje posiłków (15 proc.), zakup złego jakościowo produktu (15 proc.) oraz niewłaściwe przechowywanie żywności (13 proc.) - zaznaczyli eksperci Instytutu.

Środowiskowe konsekwencje marnowania żywności

Marnotrawstwo żywności ma ogromne negatywne konsekwencje ekologiczne (emisja gazów cieplarnianych, metanu), ekonomiczne (marnowanie surowców potrzebnych do wyprodukowania żywności, w tym wody, gleby, godzin pracy ludzkiej, energii) oraz społeczne - podkreślili eksperci. Dodali, że z powodu niedożywienia cierpi 793 mln ludzi na świecie, a w UE w 2014 r. 55 mln obywateli (niemal 10 proc.) było stać tylko na jeden wysokiej jakości posiłek na dwa dni. - Szacuje się, że do 2050 r. liczba ludności na Ziemi wzrośnie do prawie 10 mld, a globalny popyt na żywność - o ok. 60 proc. - czytamy.

PIE podkreśla, że w UE podejmuje się działania mające przeciwdziałać marnotrawstwu żywności - dotyczą one m.in. rozwoju rolnictwa ekologicznego, pozwalającego chronić środowisko naturalne, zapewnienia odpowiedniego przechowywania żywności, optymalizacji procesów produkcji i transportu. - Wsparciem dla rozwoju zrównoważonego rolnictwa mają być takie innowacje, jak: rolnictwo wertykalne (wymaga 95-99 proc. mniej wody w porównaniu z tradycyjnymi metodami hodowli), żywność hodowana laboratoryjnie czy akwakultura alg. Z kolei komponenty czwartej rewolucji przemysłowej, takie jak: Big Data, internet rzeczy i sztuczna inteligencja, zastosowane w rolnictwie powinny przyczynić się do zwiększenia wydajności rolnictwa i ochrony środowiska - oceniono.

2 sierpnia 2019 r. Senat nie zaproponował poprawek do ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Jej cel to ograniczenie skali oraz negatywnych skutków społecznych marnowania żywności. (PAP)

Przypisy

1/ Polski Instytut Ekonomiczny (PIE) to publiczny think tank gospodarczy. Zajmuje się dostarczaniem analiz i ekspertyz do realizacji Strategii na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, a także popularyzacją polskich badań naukowych z zakresu nauk ekonomicznych i społecznych w kraju oraz za granicą.

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Prezydent podpisał ustawę o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (21 sierpnia 2019)MGMiŻŚ: do końca 2020 r. ma być gotowy plan przeciwdziałania skutkom suszy (06 sierpnia 2019)Ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności do podpisu prezydenta (05 sierpnia 2019)Zbliża się kongres poświęcony rolnictwu i żywności ekologicznej w Polsce (27 maja 2019)Będzie metodologia pomiaru marnotrawienia żywności w całej UE (10 maja 2019)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony