Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
27.09.2021 27 września 2021

Fermentacja alkoholowa - Słownik ochrony środowiska

F

Fermentacja alkoholowa

Biochemiczna reakcja beztlenowego rozkładu węglowodanów zachodząca przy udziale enzymów wytwarzanych przez drobnoustroje, w wyniku której powstaje alkohol etylowy i dwutlenek węgla. W skutek prosecu powstaje także wiele innych produktów ubocznych, takich jak np. gliceryna. Proces przebiega według ogólnej reakcji: C6H12O6 + 2ADP + 2Pn + 2H+ → 2C2H5OH + 2CO2 + 2ATP + 2H2O


Fermentacja alkoholowa w obecności drożdży wykorzystywana jest w piwowarstwie, winiarstwie, gorzelnictwie, kandyzowaniu owoców, produkcji drożdży, pieczywa, a także w ochronie środowiska.

Ostatnie uaktualnienie: 10.01.2019
▲  Do góry strony

Znajdź hasło