
Fermentacja alkoholowa - Słownik ochrony środowiska
F
Fermentacja alkoholowa
Biochemiczna reakcja beztlenowego rozkładu węglowodanów zachodząca przy udziale enzymów wytwarzanych przez drobnoustroje, w wyniku której powstaje alkohol etylowy i dwutlenek węgla. W skutek prosecu powstaje także wiele innych produktów ubocznych, takich jak np. gliceryna. Proces przebiega według ogólnej reakcji: C6H12O6 + 2ADP + 2Pn + 2H+ → 2C2H5OH + 2CO2 + 2ATP + 2H2O
Fermentacja alkoholowa w obecności drożdży wykorzystywana jest w piwowarstwie, winiarstwie, gorzelnictwie, kandyzowaniu owoców, produkcji drożdży, pieczywa, a także w ochronie środowiska.
Ostatnie uaktualnienie: 10.01.2019Zobacz także:
› Fermentacja› Fermentacja metanowa › Zobacz artykuły, w których występuje termin "Fermentacja alkoholowa"© Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.