Ruszyły prace obserwatorium wylesiania i degradacji lasów, za które odpowiedzialne będzie Wspólne Centrum Badawcze (ang. Joint Research Centre, JRC). Jednostka pomoże chronić i odtwarzać lasy oraz zapewni, że Europejczycy będą spożywać produkty ograniczające zjawisko wylesiania.
Unijne obserwatorium publicznie udostępnia mapy i zbiory danych na temat zmian w pokrywie leśnej na świecie i powiązanych czynników. Ma wspierać nowe przepisy UE dotyczące produktów niepowodujących wylesiania, ustanowione w celu zagwarantowania, że towary wprowadzane na rynek UE lub z niego eksportowane nie pochodzą z terenów wylesionych lub nie przyczyniły się do degradacji lasów.
Obserwatorium składa się z trzech głównych sekcji: globalnego monitorowania lasów, produkcji i handlu towarami oraz narzędzi UE do monitorowania lasów.
JRC opracowało podejście oparte na śladzie lądowym poprzez asymilację statystyk handlowych kluczowych towarów (kakao, kawa, olej palmowy, soja, bydło, drewno i kauczuk) oraz map zmian pokrywy leśnej (identyfikacja obszarów wylesionych przekształconych w grunty rolne).
Narzędzia UE do monitorowania lasów obejmują narzędzia oparte na obserwacji Ziemi, umożliwiające monitorowanie zmian w czasie zbliżonym do rzeczywistego, analizę wzorców krajobrazowych, przegląd rozmieszczenia gatunków drzew, a także dostarczanie danych referencyjnych i zestawu narzędzi do przetwarzania obrazów.
Czytaj więcej: Więcej lepszych danych o lasach. KE proponuje Forest Monitoring Law
Nowe przepisy zostały określone w rozporządzeniu w sprawie produktów niepowodujących wylesiania (EUDR)(1). Wejdą w życie do końca 2024 r.
Jako główna gospodarka i konsument towarów, takich jak soja, wołowina, olej palmowy, drewno, kakao, kawa i kauczuk, a także niektórych produktów pochodnych, np. skóra, czekolada, opony lub meble, UE chce podjąć działania mające na celu ograniczenie wpływu rynku UE na globalne wylesianie i degradację lasów. W ciągu ostatnich 30 lat 10% światowej powierzchni leśnej zostało utracone w wyniku wylesiania – wynika z danych JRC. Przykładowo połowa kakao produkowanego na całym świecie jest importowana do Europy. Znaczna część plantacji powstaje na obszarach wyciętych lasów.
Patrycja RapackaRedaktor
Przypisy
1/ Treść rozporządzenia:https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32023R1115