Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
26.04.2024 26 kwietnia 2024

Kompostowanie, czyli prosty recykling we własnym ogródku

   Powrót       21 grudnia 2016       Odpady   

Kompostowanie cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród polskich właścicieli gospodarstw i przydomowych ogródków. Gminy zachęcają mieszkańców do zakładania przydomowych kompostowników w celu ograniczenia składowania odpadów biodegradowalnych.

Ponad połowę domowych odpadków stanowią odpady organiczne. Zamiast wyrzucać do pojemników na odpady mieszane możemy wykorzystać je jako kompost w swoich ogródkach oraz na działkach. Kompost możemy produkować samodzielnie. Z jednej strony mamy więc pewność pielęgnacji naszych roślin, z drugiej pozytywnego działania na rzecz środowiska. Kompost stosowany w ogrodzie wzbogaca glebę w próchnicę, która sprawia, że ta staje się przewiewna i pulchna. Jest nie tylko bogatym źródłem materii organicznej, ale też najtańszym i naturalnym materiałem do użyźniania gleby. Ponadto eliminuje zagrożenie przenawożenia lub zatrucia środowiska.

Jak kompostować odpady organiczne?

Kompostownik można kupić gotowy lub zrobić go samemu np. ze starych palet czy drewnianych belek (bez dna), które wkopujemy w ziemię i uzupełniamy kolejnymi warstwami odpadków. Stawiamy go w miejscu zacienionym, aby za szybko nie wysychał. Pierwszą warstwę możemy podsypać wartościową ziemią ogrodową – ze sklepu lub poprzedniego kompostownika, jeśli taki prowadziliśmy. Na kolejne warstwy wrzucamy np. skoszoną trawę, chwasty po wypieleniu ogrodu, zgrabione liście i drobne gałęzie, resztki owoców, skorupki jaj, odpadki kuchenne pochodzenia roślinnego, a nawet popiół z ogniska (pod warunkiem, że palimy drewno). Są również odpady, których na kompost wyrzucać nie powinniśmy. Mowa tu w szczególności o kolorowych czasopismach, kościach i resztkach mięsnych, czy zainfekowanych roślinach ogrodowych.

Jeśli chcemy przyspieszyć proces rozkładu, przesypujemy warstwy żyzną ziemią. Całość możemy przykryć workiem jutowym, co zapewni ciepło i odpowiednią wilgotność. W czasie suszy podlewając rośliny nie zapominamy też o kompostowniku. Uważajmy jednak z ilością wody, gdyż przelany kompostownik może zacząć gnić. Gdy tylko poczujemy nieprzyjemny zapach, należy przełożyć kompostownik warstwami chłonącymi wilgoć, np. kulkami papieru czy wytłoczkami po jajach. Co kilka miesięcy należy przemieszać kompost, aby zapewnić odpowiednie napowietrzenie.

W ten sposób, już po około pięciu lub sześciu miesiącach możemy uzyskać produkt gotowy do wykorzystania w naszych uprawach. Dojrzały kompost poznajemy po ciemnobrunatnej barwie i jednolitej strukturze (bez fragmentów roślin) oraz miłym zapachu świeżej ziemi.

Ministerstwo Środowiska

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Bioodpady a recykling. Interpelacja Anny Sobolak i odpowiedź Anity Sowińskiej (05 marca 2024)Jak poprawić wskaźnik recyklingu? MKiŚ rekomenduje dwie metody (31 stycznia 2024)Politechnika Gdańska po raz drugi najbardziej zieloną polską uczelnią w rankingu GreenMetric (11 grudnia 2023)Nowa instalacja do przetwarzanie bioodpadów w Hryniewiczach. Dofinansowanie NFOŚiGW (11 sierpnia 2023)Ile odpadów wytwarza statystyczny Polak? Dane GUS za 2022 r. (30 czerwca 2023)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony