Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
19.04.2024 19 kwietnia 2024

Jeśli kawa w kapsułkach, to tylko aluminiowych

Recykling kapsułek po kawie jest możliwy tylko wówczas, gdy są one zrobione z samego aluminium. Jeśli takie opakowanie jest kompozycją różnych materiałów, nadaje się jedynie do spalenia. Tymczasem spożycie kawy w kapsułkach rośnie.

   Powrót       16 marca 2016       Odpady   

Jak podaje portal spożywczy.pl, w 2014 roku 27 proc. polskich konsumentów kupowało kawę w kapsułkach, a obecnie jest to najszybciej rozwijający się segment kawy. Agencja badawcza Nielsen podaje, że wartość rynku kawy porcjowanej w Polsce wzrosła w 2015 r. o prawie 12 proc. I wszystko wskazuje na to, że zainteresowanie tego typu kawą będzie rosło ze względu na coraz szybszy rytm życia i potrzebę komfortu, jaką przejawia dzisiejszy konsument.

Atutem tak zapakowanej kawy jest na pewno szybkość i łatwość przygotowania napoju. Z drugiej strony kapsułki wydają się niepotrzebnym obciążeniem dla środowiska, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę stosunek masy kawy do masy opakowania. Spożywanie kawy w kapsułkach wiąże się nie tylko z większym zużyciem zasobów, ale też generuje dodatkową ilość odpadów, w tym szkodliwe dla środowiska aluminium.

Hamburg nie chce kapsułek za pieniądze podatników

Własny sposób na ograniczenie tego problemu znalazł Hamburg. Jak podaje BBC News, w tym niemieckim mieście został na początku roku wprowadzony zakaz nabywania przez instytucje publiczne zarówno porcjowanej kawy, jak i dostosowanych do parzenia kawy w kapsułkach ekspresów. W Niemczech jedna na osiem wypijanych filiżanek kawy pochodzi z kapsułki. Zakaz taki ma ograniczyć ilość odpadów komunalnych trafiających na składowiska, tym bardziej że problem kapsułek po kawie to obok jednorazowych pieluch to jeden z twardszych orzechów do zgryzienia, nawet dla wyspecjalizowanych w walce z odpadami miast i gmin.

Co ciekawe, zgodnie z prawem unijnym kapsułki porcjowanej kawy w ogóle nie są klasyfikowane jako opakowania. Rządy poszczególnych państw nie mają więc obowiązku wdrożenia systemów ich recyklingu i ponownego wykorzystania. Gotowość do recyklingu kapsułek zależy jedynie od dobrej woli producentów kawy.

Zamówienie z opcją recyklingu

Mimo że kawę w kapsułkach ma w swojej ofercie wiele firm, w tym nawet sieć supermarketów Biedronka, to zorganizowanym systemem odbioru zużytych kapsułek i przekazywaniem ich do recyklingu może się w Polsce pochwalić tylko Nespresso. Jak czytamy na stronie Nespresso, jej kapsułka wykonana jest z aluminium w 80 do 90 proc. pochodzącego z recyklingu. Właściciel marki, firma Nestle, rozwinęła przez lata własny system odbioru zużytych kapsułek. W Polsce polega on na tym, że klient zamawiający przez internet kawę w kapsułkach może wybrać opcję z recyklingiem. Otrzymuje w tym celu specjalny worek, w którym gromadzi zużyte kapsułki po kawie. Przy następnej dostawie kurier odbiera zapełniony worek. To opcja dużo wygodniejsza niż zanoszenie zużytych kapsułek do punktów odbioru, które znajdują się w tzw. butikach Nespresso. Korzysta z niej coraz więcej klientów.

Aluminium można przetwarzać niemal bez końca

Co dzieje się później ze zużytymi kapsułkami? Trafiają do wyspecjalizowanych w przetwarzaniu tego typu opakowań firm. Wbrew pozorom kapsułki wykonane z samego aluminium są najbardziej ekologiczne, jeśli porównać je z innymi. Można je bowiem poddać w całości recyklingowi, choć wcześniej konieczne jest rozdzielenie opakowania od resztek kawy przez separator wiroprądowy. Sprasowane aluminium jest przekazywane do huty w celu przetopienia na nowe produkty. Jak zapewnia Paweł Herman, specjalista ds. projektów w firmie STENA Recycling, recykling tego surowca wymaga jedynie 5 proc. energii potrzebnej do jego pierwotnego pozyskania. Aluminium może być przetwarzane niemal w nieskończoność, choć oczywiście za każdym razem trzeba się liczyć z pewnymi stratami. Resztki kawy mogą być z kolei przerobione na paliwo alternatywne bądź posłużyć jako nawóz.

Problem stanowią jednak kapsułki wielomateriałowe, stanowiące np. kompozycję polietylenu i aluminium. Trafiają one zwłaszcza do hoteli, biur czy restauracji, ponieważ taki sposób zapakowania ma sprzyjać jeszcze większej automatyzacji procesu parzenia kawy. - Z tymi kapsułkami nie można już nic zrobić oprócz tego, że mogą zostać poddane procesowi odzysku termicznegomówi Paweł Herman. Mogą też zostać w całości zmielone i przetworzone na brykiet dla cementowni.

Projektowanie dla recyklingu i kapsułki biodegradowalne

W tej sytuacji znaczenia nabiera zagadnienie tzw. projektowania dla recyklingu. Korzyści, jakie może przynieść, to podniesienie poziomu recyklingu produktów, ograniczenie wykorzystania surowców rzadkich, emisji dwutlenku węgla oraz zużycia energii i surowców w produkcji. W przypadku kapsułek po kawie bardzo korzystna byłaby możliwość prostego rozdzielenia dwóch frakcji: plastiku i aluminium.

Innym rozwiązaniem problemu tego typu odpadów byłoby szerokie zastosowanie przez firmy kapsułek biodegradowalnych. Taki rodzaj opakowania opracowali już włoscy producenci kawy Caffe Vergnano oraz Lavazza. Kapsułki mogłyby być wtedy zbierane z odpadami organicznymi i po przetworzeniu w kompostowni służyć jako nawóz. Nic jednak nie wiadomo o zastosowaniu tych opakowań przez wspomnianych producentów na polskim rynku. Ma je za to w swojej ofercie firma Caffe Giorno – jak informuje na swej stronie, ulegają one biodegradacji w ciągu dwóch lat.

Ewa Szekalska: Dziennikarz

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Polska z ponad połową środków przeznaczonych na budowę infrastruktury tankowania wodoru (19 kwietnia 2024)Najpierw ROP, potem kaucja? Nie milkną głosy branży, resort trwa przy swoim (12 kwietnia 2024)Inteligentne pojemniki na odpady. Świętochłowice (12 kwietnia 2024)Jak minimalizować biogazowe ryzyka inwestycyjne? (08 kwietnia 2024)Rzecznik MŚP pisze do Premiera w sprawie systemu kaucyjnego (04 kwietnia 2024)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony