Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
25.06.2022 25 czerwca 2022

Mniej chloru w stołecznych wodociągach dzięki nowoczesnej instalacji uzdatniania

   Powrót       13 listopada 2015       Woda   

W Stacji Uzdatniania Wody „Praga” w Warszawie zakończono inwestycję, która znacząco poprawi jakość wody w kranach. To nowoczesna instalacja ozonowania pośredniego i filtrów węglowych.

Obecnie woda ujmowana jest z Wisły przy pomocy przewodów ułożonych około 7 metrów poniżej dna. Po procesie infiltracji przez naturalne złoże piaskowo-żwirowe, którym pozostaje dno rzeki, woda poddawana jest napowietrzaniu w aeratorach, a następnie filtracji pospiesznej. W wyniku rozbudowy ciągu technologicznego zakładu, proces uzdatniania został uzupełniony o kolejne etapy. 

Pierwszym z nich jest ozonowanie pośrednie: dawki ozonu wprowadzane są do wody w czterech równoległych liniach ozonowania za pomocą tzw. dyfuzorów, a czas kontaktu wody z ozonem wynosi ok. 10 minut. Następnie woda poddawana jest filtracji węglowej w dziesięciu komorach filtracyjnych o łącznej powierzchni ponad 700 mkw. Każda z nich wypełniona jest dwumetrową warstwą granulowanego węgla aktywnego.

Wyeliminowanie chloru i ograniczenie dwutlenku chloru

Dzięki modernizacji technologii uzdatniania, z wody jeszcze skuteczniej usuwane są cząstki organiczne, co pozwala na znaczne zmniejszenie dawek środków stosowanych do końcowego etapu - dezynfekcji. W ciągu najbliższych tygodni z wody zostanie wyeliminowany chlor. Jednocześnie systematycznie ograniczany jest dwutlenek chloru, który stosuje się dousuwania bakterii i osadów organicznych wewnątrz rurociągów. MPWiK zapewnia, że woda będzie dzięki temu jeszcze smaczniejsza i zachęca do jej picia bez przegotowania.

Maksymalna planowana dobowa wydajność zakładu wynosi 100 tys. m sześc., natomiast średnia dobowa produkcja to blisko 65 tys. m sześc. wody. SUW „Praga” pokrywa w ten sposób ok. 30 proc. zapotrzebowania stołecznej aglomeracji. W strefie oddziaływania wodociągu pozostają mieszkańcy takich dzielnic, jak Wawer, Rembertów, Praga Południe, Wilanów, część Pragi Północ, Targówek, a także rejony Mokotowa i Śródmieścia położone poniżej Skarpy Wiślanej. To mieszkańcy tych dzielnic powinni niebawem odczuć poprawę smaku wody.

Inwestycję zrealizowano w ramach Projektu pn. „Zaopatrzenie w wodę i oczyszczanie ścieków w Warszawie – Faza IV”, współfinansowanego z Funduszu Spójności Unii Europejskiej. Obecnie priorytetem spółki pozostaje systematyczna rozbudowa i modernizacja układu dystrybucji.

Ewa Szekalska: Dziennikarz

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Awaria OŚK „Czajka” i stołeczne MPWiK. Ocena NIK jednoznaczna (13 czerwca 2022)Uzdatnianie wody metodą odwróconej osmozy nie tylko w przemyśle. Świnoujście ma swój projekt (08 marca 2022)Dostępne nowe wytyczne w zakresie zapobiegania pożarom lasów (23 marca 2021)Taksonomia UE wyznacza ogólne ramy prawne, trwają prace nad aktami delegowanymi (19 listopada 2020)Woda pitna - dobra jakość i wiele zagrożeń (23 października 2020)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony