Korzystając z naszej strony internetowej, wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies. Więcej informacjiClose
Asystent ds. ochrony środowiska FPP Enviro Sp. z o.o.
Kompleksowe usługi rozpoznania stopnia zanieczyszczenia terenu dla starostów, właścicieli i nabywców nieruchomości firmy Instytut Ekologii Terenów Uprzemysłowionych

Rzadko spotykany orzeł przedni poluje w okolicach Skwierzyny

a+a-    Powrót       13 stycznia 2016       Zrównoważony rozwój   

W rejonie Skwierzyny w Lubuskiem pojawił się orzeł przedni – bardzo rzadki w tej części kraju. Kilka dni temu sfotografował go ornitolog Michał Bielewicz z Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Gorzowie Wielkopolskim.

- Młody orzeł przedni patrolował lasy i polany w rejonie Skwierzyny. Widać było, że szukał pożywienia. Nie wykluczone, że zagości tam na dłużej, jeśli jego poszukiwania okażą się skuteczne. W ciągu minionych lat przedstawiciela tego gatunku obserwowano w Lubuskiem zaledwie kilka razy - powiedział w środę PAP Bielewicz, którego pasją są badania nad biologią ptaków szponiastych.

W Polsce orzeł przedni (Aquila chrysaetos) jest gatunkiem skrajnie nielicznym, a liczebność par lęgowych szacuje się na poziomie zaledwie 30-35. Ponad 90 proc. polskiej populacji tego orła gniazduje na południu kraju - w Karpatach. Można go spotkać głównie w Bieszczadach, Pieninach, Gorcach oraz Beskidzie Niskim, Sądeckim i Żywieckim oraz Tatrach. W Polsce Wschodniej dość regularnie obserwowane są ptaki nielęgowe, m.in. w Puszczy Białowieskiej, Augustowskiej, Napiwodzko-Ramuckiej, Piskiej

czy Knyszyńskiej. Obserwacje w innych częściach kraju należą do rzadkości.

Według Bielewicza orły przednie znacznie rzadziej zapuszczają się na zachodnie rubieże naszego kraju.

Orzeł przedni jest największym przedstawicielem orłów z rodzaju Aquila. Rozpiętość jego skrzydeł wynosi 190-225 cm, a długość ciała 80-93 cm przy wadze 2,8 do 6,7 kg. Samice są większe od samców. Ptak ma charakterystyczną sylwetkę z długimi skrzydłami i najdłuższym ogonem wśród orłów. Można go poznać po dużej rdzawo-złotej plamie na potylicy i karku oraz ciemnobrązowych lotkach i sterówkach.

W Polsce i Unii Europejskiej orzeł przedni jest objęty ścisłą ochroną gatunkową, a dodatkowo m.in. w naszym kraju wokół jego gniazd wyznacza się specjalne strefy ochronne. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Kombinacja kilku technik zapewni wydajny odzysk surowców z solanki (06 listopada 2019)42 proc. gatunków drzew zagrożone wyginięciem w Europie (30 września 2019)Poznań: Miód z miejskich pasiek będzie promował "miasto przyjazne pszczołom" (23 września 2019)Prezes PAN apeluje o oddolne działania na rzecz ochrony klimatu (17 września 2019)Zaostrzono zasady handlu niektórymi gatunkami dzikiej fauny i flory (03 września 2019)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony