Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o paszach - poinformowała w piątek Kancelaria Prezydenta. Ustawa zakłada wydłużenie o dwa lata - do 1 stycznia 2021 r. - okresu, w którym można stosować pasze GMO w żywieniu zwierząt. Wykorzystuje się je głównie w chowie drobiu i świń.
Ustawa przesuwa termin, w którym można stosować pasze GMO do 1 stycznia 2021 r. jednocześnie wskazując na konieczność szerszego wykorzystywania w karmieniu zwierząt krajowych komponentów paszowych np. śruty sojowej, roślin bobowatych czy motylkowych.
Dodatkowo rząd zaproponował wprowadzenie do nowelizowanej ustawy artykułu nakazujący ministrowi rolnictwa "opracowanie planu wykorzystania krajowych źródeł białka oraz zminimalizowania deficytu białka paszowego w żywieniu zwierząt w zakresie pozyskiwania białka paszowego ze źródeł krajowych".
Zakaz stosowania pasz genetycznie modyfikowanych został wpisany do ustawy o paszach w 2006 r. i od tego czasu termin wejścia tego przepisu był już kilkakrotnie przesuwany. Powodem był brak samowystarczalności pod względem zapewnienia krajowego białka do żywienia zwierząt. Kolejnym argumentem jest to, że soja jest najlepiej przyswajalnym białkiem roślinnym w żywieniu zwierząt.
Udział śruty sojowej w pokryciu zapotrzebowania na białko paszowe w Polsce stanowi ponad 60 proc.
Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej udział śruty sojowej w pokryciu zapotrzebowania na białko paszowe w Polsce wynosi ok. 62 proc., 23 proc. białka pochodzi z komponentów rzepakowych, ok. 7,5 proc. ze śruty słonecznikowej, a tylko 6,5 proc. stanowi białko nasion roślin strączkowych.
- Analiza bilansu paszowego w Polsce wskazuje, że w naszej strefie klimatycznej praktycznie na obecną chwilę nie ma alternatywnych pasz wysokobiałkowych mogących całkowicie zastąpić importowaną śrutę sojową. Całkowite zastąpienie białka sojowego krajowymi nasionami roślin strączkowych będzie trudne ze względu na graniczne udziały tych pasz w dietach (dopuszczalne ilości), szczególnie w mieszankach paszowych dla młodego drobiu i młodych świń, a także ze względu na nadmierną zawartość węglowodanów strukturalnych (włókna) oraz substancji antyodżywczych (alkaloidy, taniny) - napisano w uzasadnieniu do ustawy.
Ustawa ma wejść w życie 1 stycznia 2019 r. (PAP)