
Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego przeprowadził analizę(1) ponad 57 tys. produktów spożywczych, pod kątem ich wpływu na środowisko, w tym emisji gazów cieplarnianych oraz wykorzystania terenu i wody do ich produkcji. W tym celu badacze opracowali algorytm wykorzystujący publicznie dostępne informacje do uzyskania szacunkowego wpływu produktów spożywczych na środowisko.
- Aby zwizualizować wyniki naszych analiz (…), opracowano wskaźnik wpływu na środowisko na 100 g produktu, który ma zakres od 0 (brak wpływu) do 100 (największy wpływ) – wyjaśniono.
Najwyższy wpływ na środowisko mają produkty mięsne
W ramach badania wykazano, że najmniejszym wpływem na środowisko charakteryzują się produkty przygotowane na bazie wody i cukru (napoje gazowane i energetyzujące, izotoniki oraz napoje dla dzieci), warzyw i owoców (soki, smoothie, sałatki), a także niektóre produkty na bazie mleka (napoje mleczne, jogurty) lub mąki (wrapy, placki naan). Niskie wyniki (szacunkowy wskaźnik wpływu od 2,0 do 5,0) uzyskały także różnego rodzaju słodkie i słone przekąski (ciasta, herbatniki, chipsy, krakersy, pieczywo chrupkie) oraz płatki zbożowe, pieczywo i gotowe potrawy jak np. pizza (szczegóły na grafice).
Wpływ środowiskowy orzechów, suszonych owoców, słodkich i słonych past do smarowania pieczywa mieści się w przedziale 5 do 10. W przedziale tym wysokie wskaźniki oszacowano także dla m.in. herbaty (5,44), kawy (6,39), serów (7,58), wędlin (9,13) czy ryb i owoców morza (6,09). Wynik powyżej 10 uzyskiwały natomiast produkty, głównie zawierające wołowinę i jagnięcinę (wskaźnik wpływu oszacowano na 34,72).
Czytaj też: Nie ma czegoś takiego jak tanie mięso
Wegańskie odpowiedniki produktów mięsnych
W badaniu przeanalizowano także wpływ na środowisko wegańskich odpowiedników niektórych produktów – mleka oraz mięsa. Jak się okazało, wegańskie odpowiedniki mięsa wywierają na środowisko znacznie mniejszy wpływ niż produkty odzwierzęce. Szacunkowy wpływ środowiskowy produktów mięsnych oszacowano na 10,04, natomiast wskaźnik dla ich roślinnych alternatyw wyniósł 1,58.
- Zastąpienie mięsa, nabiału i jaj alternatywami roślinnymi mogłoby przynieść duże korzyści dla środowiska i zdrowia w miejscach, gdzie spożycie tych produktów jest wysokie. Istnieje wiele sposobów na osiągnięcie takiej zmiany w diecie, w tym bezpośrednie i duże substytucje (np. fasola zamiast wołowiny) lub mniejsze przejścia pomiędzy produktami podobnymi do siebie – wskazano w opracowaniu.
Czytaj też: Jeśli nie powstrzymamy zmian klimatu, wszyscy będziemy musieli przejść na przymusową dietę

Dziennikarz, inżynier środowiska
Przypisy
1/ Wyniki analizy opublikowano w Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS):https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2120584119?fbclid=IwAR2FojQcVRwTUHJ8GQXc-C3elrPd2T7ZFLsGoLnUwYDxoEZaIBJL7_w6uEE