Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
26.04.2024 26 kwietnia 2024

Powstał jednolity standard do zarządzania stratami żywności

Food Loss and Waste Accounting and Reporting Standard (FLW Standard) - oto pierwszy w historii standard pozwalający na wiarygodne mierzenie, raportowanie i zarządzanie stratami żywności.

   Powrót       28 lipca 2016       Zrównoważony rozwój   

Stworzony przez wielostronne, międzynarodowe partnerstwo Standard został zaprezentowany podczas Global Green Growth Forum 2016 (3GF) zorganizowanego w czerwcu.

To narzędzie, które może ułatwić władzom krajowym i lokalnym, podmiotom gospodarczym i innym pomiar strat żywności, ponieważ odpowiada na pytanie, co dokładnie powinno być mierzone i w jaki sposób. Ma też sprzyjać transparentności i spójności raportowanych danych.

Autorami standardu są przede wszystkim członkowie partnerstwa Food Loss and Waste Protocol powołanego w 2013 roku przez Światowy Instytut Zasobów. Partnerzy ci to: Consumer Goods Forum (Forum Dóbr Konsumpcyjnych), FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa), UNEP (Program Ochrony Środowiska Narodów Zjednoczonych), WBCSD (Światowa Rada Biznesu na rzecz Zrównoważonego Rozwoju) oraz WRAP (Program Działań na rzecz Odpadów i Zasobów). Wśród partnerów - autorów standardu są również członkowie finansowanego przez UE projektu FUSIONS (Food Use for Social Innovation by Optimising Waste Prevention Strategies).

Zainteresowanie niemarnowaniem rośnie, ale wiedzy brakuje

FLW Standard powstał z powodu rosnącego zainteresowania zmniejszeniem strat żywności przy jednoczesnym braku wiedzy o tym, jak wiele jedzenia, gdzie i na jakim etapie się marnuje. Ponadto dotąd samo pojęcie marnowania nie było do końca zdefiniowane, dlatego tak trudno było porównywać dane i tworzyć efektywne strategie do walki z tym procederem.

FLW Standard to rozbudowany dokument, który zawiera definicje oraz szczegółowe wytyczne odnośnie wdrażania nowych zasad zarządzania żywnością. Zawarto w nim np. wymogi, które muszą być przestrzegane przez jednostkę przy rozliczaniu i raportowaniu strat żywności w zgodzie ze standardem FLW. Można go pobrać ze strony partnerstwa(1) w skróconej albo pełnej wersji. Skrócona wersja również tutaj.

Marnowanie żywności to strata pieniędzy i zasobów

Publicznie raportują straty żywności m.in. firmy Tesco czy Nestlé. Dave Lewis, dyrektor wykonawczy Tesco stwierdził: [raportowanie strat] nie tylko pozwoliło nam określić w naszych operacjach źródła, z jakich pochodzą odpady, ale też podjąć w tych obszarach działania. FLW Standard zapewnia wspólne ramy dla pomiaru strat żywności i mam nadzieję, że pozwoli także innym publikować dane na ten temat oraz zmierzyć się z tym ważnym problemem.

A straty te są niewiarygodne: na świecie marnuje się aż około jednej trzeciej produkowanej żywności, co przynosi globalne straty w wysokości 940 mld dolarów rocznie. Proceder ten odpowiada ponadto za 8 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych. Inne zatrważające dane Światowego Instytutu Zasobów: na wyprodukowanie jedzenia, które później nie jest konsumowane, traci się jedną czwartą wody zużywanej globalnie przez rolnictwo każdego roku. Jednocześnie należy w tym kontekście wspomnieć, że 800 mln ludzi na Ziemi cierpi z powodu niedożywienia.

Andrew Steer, prezes i CEO Światowego Instytutu Zasobów nazwał FLW Standard nowym, potężnym narzędziem, które pomoże rządom i firmom zaoszczędzić pieniądze, chronić zasoby i większej liczbie ludzi zapewnić potrzebną żywność.

Ewa Szekalska: Dziennikarz

Przypisy

1/ Strona FLW Protocol
http://flwprotocol.org/

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Posłowie chcą zaostrzenia przepisów UE aby ograniczyć marnowanie tekstyliów i żywności (14 marca 2024)Suwerenność żywnościowa wyzwaniem dla lokalnych władz. Apel do samorządów (05 marca 2024)W Polsce mniej niż połowa odpadów jest segregowana prawidłowo. Raport ISP (29 lutego 2024)Presja połowowa rośnie (20 grudnia 2023)4,8 mln ton i zadanie dla wszystkich. Jak przeciwdziałać marnowaniu żywności? (02 listopada 2023)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony