Instytut Ochrony Środowiska PIB zwraca się do zakładów przemysłu spożywczego z prośbą o udział w badaniu ankietowym nt. strat i marnotrawstwa żywności.
Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy wraz z konsorcjum, w skład którego wchodzi także Federacja Polskich Banków Żywności (lider), Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, realizuje projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju pt.: „Opracowanie systemu monitorowania marnowanej żywności i efektywnego programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności (PROM)”.
W pażdzierniku obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. W tym roku zwróciliśmy z tej okazji uwagę właśnie na problem marnowania żywności i jego środowiskowe konsekwencje. Więcej w artykule.
Badania mają na celu oszacowanie poziomu strat i marnotrawstwa żywności w Polsce. Są to pierwsze tego typu badania, które mają charakter pilotażowy. Na ich podstawie zostanie opracowany system zbierania danych na kolejne lata. Uzyskane w badaniu wyniki będą miały kluczowe znaczenie dla dalszych działań, będą stanowiły podstawę do opracowania strategii ograniczania strat i marnotrawstwa żywności. Badania prowadzone są w porozumieniu z Ministerstwem Środowiska oraz Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
IOŚ podkreśla, że udział zakładów przemysłu spożywczego w badani pozwoli pozyskać dane niezbędne do rzetelnego oszacowania poziomu marnotrawstwa żywności w Polsce. Jednocześnie zapewnia poufność zbieranych danych badawczych oraz informuje, że będą one wykorzystywane tylko w formie zagregowanej, do celów statystycznych i naukowo-badawczych.
Ankiety dla wybranych sektorów oraz instrukcje ich wypełnienia można znaleźć na stronie IOŚ. Więcej o projekcie PROM tutaj.
Źródło: IOŚ