Robots
Cookies

Ustawienia cookies

Strona Teraz Środowisko wykorzystuje cookies. Część z nich jest niezbędna do funkcjonowania strony. Inne służą poprawianiu jakości naszych usług.
Więcej  ›
24.04.2024 24 kwietnia 2024

Krok w stronę ograniczenia soi GMO w paszach

   Powrót       03 października 2018       Zrównoważony rozwój   

W poniedziałek zostało podpisane porozumienie w sprawie realizacji polskiego programu białkowego - powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski.

Jak mówił minister podczas wtorkowej konferencji prasowej, sam jest zwolennikiem uniezależnienia się od importowanej śruty sojowej i zastąpienie jej krajowym białkiem. Tym bardziej, że sprowadzana z kontynentu amerykańskiego śruta jest genetycznie modyfikowana. Obecnie śruta sojowa jest podstawą pasz stosowanych w chowie drobiu i trzody chlewnej.

Problemem był brak popytu

Do tej pory mimo przeznaczenia sporych środków na realizację wielkoletnich programów odbudowy polskich upraw roślin wysokobiałkowych i wykorzystaniu ich w produkcji zwierzęcej nie było znaczących osiągnięć. Rolnicy są umiarkowanie zainteresowani takimi uprawami, choć mogą na to dostać dopłaty, gdyż nie mają gdzie ich sprzedać. Przemysł paszowy tłumaczy się zaś zbyt małymi dostawami tych roślin i koniecznością zmiany technologii produkcji. Polskich roślin wysokobiałkowych nie chcieli także drobiarze, argumentując, że zmiana receptur pasz zakłóci hodowlę drobiu.

Porozumienie podpisane

Ardanowski zaznaczył, że jest "po kilku poważnych rozmowach" z przedstawicielami zakładów paszowych oraz z drobiarzami, tj. grupami, które były przeciwne takim zamiennikom soi twierdząc, że produkcja białka w Polsce nie ma ekonomicznego sensu.

Poinformował, że w jego obecności, w poniedziałek w Poznaniu podczas targów Polagra "zostało podpisane porozumienie między Krajową Radą Drobiarstwa a Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych. Jak mówił, "te dwie ważne organizacje podpisały porozumienie, by wesprzeć ministra rolnictwa w budowaniu polskiego rynku białka".

Porozumienie dotyczy m.in. prowadzenia wspólnych działań w zakresie poszukiwania nowych i wykorzystania istniejących krajowych źródeł białka, ze szczególnym uwzględnieniem rzepaku oraz śruty rzepakowej. Dokument zakłada również wymianę doświadczeń w obszarze dostępności rodzimego białka paszowego i jego wykorzystania przez różne gatunki drobiu oraz wspólne inicjatywy, służące popularyzacji krajowych źródeł białka paszowego wśród hodowców i producentów drobiu.

Import 2 mln ton śruty sojowej rocznie

Obecnie rzepak uprawia się w Polsce na powierzchni ponad 900 tys. hektarów. Rocznie Polska produkuje ok. 1,5 mln ton śruty rzepakowej, jednak blisko połowa tego surowca trafia na eksport. Jednocześnie importujemy ok. 2 mln ton śruty sojowej.

W Polsce do końca tego roku obowiązuje moratorium na stosowanie śruty sojowej GMO w żywieniu zwierząt. W ustawie o paszach z 2006 r. wpisano zakaz karmienia zwierząt paszami genetycznie modyfikowanymi. Na wtorkowej konferencji minister nie poinformował, czy po razkolejny przesunie termin obowiązywania tego przepisu. (PAP)

Polecamy inne artykuły o podobnej tematyce:

Ostrzejsze kary za przestępstwa przeciw środowisku. Co zatwierdził Sejm? (25 lipca 2022)PE podzielony w ocenie strategii dla bioróżnorodności i rolnictwa zaprezentowanych przez KE (21 maja 2020)Do 22 maja trwają konsultacje programu współpracy Ministerstwa Klimatu z organizacjami pozarządowymi (21 kwietnia 2020)Od Nowego Roku nowe znaki graficzne dla produktów bez GMO (07 listopada 2019)Znamy przedstawicieli NGO-sów w Komisji ds. GMO (26 sierpnia 2019)
©Teraz Środowisko - Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i publikacja tekstów, zdjęć, infografik i innych elementów strony bez zgody Wydawcy są zabronione.
▲  Do góry strony