Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) przeznaczy 150 mln zł na realizację projektów badawczo-rozwojowych, zakładających transfer innowacyjnych rozwiązań na rzecz środowiska naturalnego, rolnictwa i leśnictwa, ochrony bioróżnorodności.
Trzeci konkurs w ramach strategicznego programu badań naukowych i prac rozwojowych "Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo" - BioStrateg, NCBR ogłosiło w piątek.
O dofinansowanie mogą się ubiegać złożone z co najmniej trzech podmiotów konsorcja, realizujące projekty o wartości minimum 5 mln zł. Maksymalny czas realizacji zgłoszonych projektów wynosi 36 miesięcy. Nabór wniosków potrwa od 16 sierpnia do 30 września 2016 r.
Konkurs obejmuje cztery obszary badawcze: racjonalne gospodarowanie zasobami naturalnymi (ze szczególnym uwzględnieniem gospodarki wodnej), przeciwdziałanie i adaptacja do zmian klimatu (ze szczególnym uwzględnieniem rolnictwa), ochrona bioróżnorodności oraz zrównoważony rozwój rolniczej przestrzeni produkcyjnej, a także leśnictwo i przemysł drzewny.
Wysokie wymogi, szerokie perspektywy
- Naszym priorytetem jest skuteczna komercjalizacja, dlatego w konkursie stawiamy bardzo wysokie wymagania, a przedsiębiorcy uczestniczący w projekcie są zobowiązani do wniesienia większego o 15 proc. wkładu własnego, niż wynika to z przepisów prawa. Dodatkowo w proces oceny zaangażowani są zagraniczni eksperci. Wszystko po to, by strumień finansowania pokierować w te prace badawczo-rozwojowe, których wyniki mają szanse na realne zastosowanie w gospodarce - tłumaczył dyrektor NCBR prof. Maciej Chorowski.
Finansowanie projektów ma również służyć zdobyciu przewagi konkurencyjnej przez polskie przedsiębiorstwa na rynkach międzynarodowych - podkreśla NCBR w informacji przekazanej PAP.
Program BioStrateg realizowany będzie do 2019 r. Jego całkowity budżet wyniesie 500 mln zł. W ramach dwóch poprzednich konkursów dofinansowanie w wysokości około 300 mln zł otrzymało 21 projektów. Dzięki wsparciu NCBR naukowcy pracują już m.in. nad metodami innowacyjnego żywienia w zrównoważonej produkcji drobiarskiej, innowacyjnym sposobem przetwarzania biomasy odpadowej czy zwiększeniem bezpieczeństwa i jakości żywności pochodzenia morskiego. (PAP)