
Specjalistka ds. certyfikacji w zespole ds. certyfikacji wyrobów chemicznych, spożywczych i Ecolabel w PCBC S.A.
Teraz Środowisko: Zacznijmy może od początku, czy mogłaby Pani przedstawić naszym czytelnikom ideę europejskiego systemu certyfikacji EU Ecolabel oraz przesłanki, jakie przyświecały jego wdrażaniu?
Magdalena Jabłońska: Zamysł ten zrodził się w 1992 r., kiedy to na rynku zaczęło pojawiać się wiele produktów ekologicznych, każde spełniające zupełnie inne kryteria. Ideą przyświecającą wprowadzeniu europejskiego systemu certyfikacji EU Ecolabel była chęć opracowania i wdrożenia jednolitych kryteriów ekologicznych, które obowiązywałyby we wszystkich państwach Unii Europejskiej w taki sam sposób.
TŚ: Czym więc tak właściwie jest oznakowanie EU Ecolabel?
MJ: Pod oznakowaniem EU Ecolabel kryje się program przyznawania oznakowania ekologicznego, ustanowiony na mocy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie oznakowania ekologicznego(1). Oznacza to, że dokładnie takie same kryteria ekologiczne obowiązują we wszystkich państwach członkowskich. Znak ten nie jest własnością prywatną, co sprawia, że kupując produkty z tym znakiem, konsument nabiera pewności, że przeszły one ocenę przez niezależną jednostkę certyfikującą i spełniają wysokie wymagania środowiskowe i zdrowotne, ustalone na szczeblu unijnym.
TŚ: Jak opracowywane są kryteria?
MJ: Kryteria opracowywane są przez Komisję Europejską w ramach Europejskiego Komitetu ds. Oznakowania Ekologicznego UE przy udziale przedstawicieli wszystkich zainteresowanych stron. Swój głos w obradach mają upoważnione jednostki właściwe znajdujące się w każdym z państw członkowskich Unii Europejskiej oraz Islandii, Norwegii i Liechtensteinu. W pracach Komitetu biorą udział ponadto producenci, wytwórcy, importerzy, dostawcy usług, sprzedawcy hurtowi i detaliczni, a także organizacje naukowe, ekologiczne i konsumenckie. Kryteria te publikowane są w formie decyzji Komisji Unii Europejskiej i stanowią podstawę do przyznawania oznakowania.
Co ważne, prawo do używania oznakowania EU Ecolabel jest przyznawane na określony czas. Wynika to z faktu, że wymagania w zakresie uzyskania zezwolenia na korzystanie z oznakowania EU Ecolabel są opracowywane na podstawie aktualnej wiedzy naukowej i zmieniają się wraz z postępem technicznym.
TŚ: Na rynku dostępnych jest wiele certyfikowanych produktów ekologicznych? Jak produkty oznakowane EU Ecolabel wyróżniają się na tle innych?
MJ: To co wyróżnia wyroby z przyznanym oznakowaniem Ecolabel to fakt, że spełniają one wysokie standardy środowiskowe, zdrowotne oraz jakościowe. Z punktu widzenia ochrony środowiska są to m.in. standardy, jakie Unia Europejska nakłada na państwa członkowskie w zakresie realizacji strategii zrównoważonego rozwoju i gospodarki o obiegu zamkniętym. Najważniejsze w tym systemie jest podejście oparte na cyklu życia produktu, które zapewnia, że został on zaprojektowany w taki sposób, aby jego oddziaływania na środowisko były ograniczone do minimum. Dotyczy to każdego etapu życia produktu, począwszy od wydobycia surowców przez produkcję, pakowanie czy transport, aż po sposób wykorzystania i utylizację.
TŚ: Na jakie grupy produktów przyznawana jest certyfikacja EU Ecolabel?
MJ: Certyfikat EUEcolabel jest przyznawany na ściśle zdefiniowane grupy wyrobów i usług. Przyznanie certyfikatu następuje na konkretny wyrób czy usługę, które identyfikuje nazwa handlowa wraz z określeniem typu, np. zapachu. Ecolabel obejmuje ponad 30 grup wyrobów są to m.in. detergenty, farby i lakiery, szeroko rozumiane wyroby papiernicze, środki smarowe, meble, pokrycia podłogowe czy polepszacze gleby i ściółka ogrodnicza.
Drugą grupą, którą można objąć oznakowaniem Ecolabel są usługi zakwaterowania turystycznego, takie jak hotele i kempingi, oraz usługi sprzątania wewnątrz pomieszczeń.
TŚ: Na czym dokładnie polega certyfikacja usług zakwaterowania turystycznego?
MJ: Certyfikacja usług zakwaterowania turystycznego stanowi gwarancję spełnienia przez te miejsca wymagań środowiskowych opublikowanych w Decyzji Komisji Europejskiej. Właściciele tych miejsc zastępują produkty jednorazowego użytku wyrobami, które można użytkować wielokrotnie, pokoje wyposażone są w sprzęt energooszczędny, instalowane są tam systemy ograniczające zużycie energii elektrycznej czy ograniczniki przepływu wody. Klienci takich miejsc proszeni są ponadto o określenie częstotliwości wymiany ręczników i pościeli, co wpływa na oszczędność wody, energii elektrycznej i środków czystości.
Druga część wywiadu, w której m.in. wyjaśnimy, jak przebiega proces certyfkacji, do przeczytania tutaj.

Dziennikarz, inżynier środowiska