Trwa okres świąteczny, który dla wielu gospodarstw domowych oznacza przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia i kupno wielu niepotrzebnych produktów i prezentów. Sklepy odnotowują rekordy sprzedażowe, a gospodarstwa domowe – rekordowe ilości wyrzucanych odpadów.
Wierzymy jednak, że warto wypracowywać nowe nawyki i zadbać o ograniczenie naszego negatywnego wpływu na środowisko. Oto kilka ciągle aktualnych artykułów naszej redakcji, niech inspirują do bardziej zrównoważonego podejścia do Świąt:
- Lampki choinkowe - pamiętajmy, że to sprzęt elektryczny, którego bezpieczne użytkowanie zależy zarówno od producenta, jak i konsumentów. Więcej na ten temat w artykule pt. Jak bezpiecznie rozświetlić swój dom?
- Obfitość żywności na świątecznym stole - część tradycji, której ciemną stroną bywa marnotrawstwo jedzenia (a tym samym zasobów naturalnych). Więcej na ten temat w artykule pt. Święta pod znakiem szacunku do żywności.
- Choinka naturalna - znaczna większość choinek pochodzi z plantacji, a ich hodowla niesie ze sobą pewne korzyści dla środowiska w przeciwieństwie do produkcji i późniejszego unieszkodliwiania choinek sztucznych. Więcej na ten temat w artykule pt. Choinka naturalna jest bardziej ekologiczna.
- Porządki - wybierając środki czystości, warto spojrzeć nie tylko na szybki efekt, ale również na aspekt środowiskowy ich stosowania. Więcej na ten temat w artykule pt. Ekologiczne porządki nie tylko od święta.
Zapraszamy także do lektury najchętniej czytanych w tym miesiącu artykułów!
Życzymy wszystkim Czytelnikom spokojnych, zdrowych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia!
Redakcja Teraz Środowisko



dr inż. Krystian SzczepańskiWyzwania i możliwości BDO, czyli tworzenie systemu od kuchni - 16 września 2019Baza danych o produktach i opakowaniach oraz o gospodarce odpadami (BDO) ma zmienić oblicze gospodarki odpadami, w tym ograniczyć szarą strefę. W założeniu system ma być możliwie prosty dla użytkownika, a jednocześnie skuteczny. O etapach wdrażania mówi Krystian Szczepański, dyrektor IOS-PIB.

Prof. Lidia WolskaJakość życia w toksycznym środowisku. Rzecz nie tylko o antybiotykach w (eko)żywności - 31 października 2019W Anglii osoby mieszkające w pobliżu składowisk odpadów są poddawane badaniom epidemiologicznym. We Francji naukowcy wykryli superbakterie odporne na antybiotyki w przewodach pokarmowych kurczaków. A w Polsce? Toksykologia środowiska to zaniedbana dziedzina - mówi prof. Lidia Wolska.






