Temat Miesiąca: Ślad węglowy Pod patronatem
W ślad za alarmującym raportem IPCC i postanowieniami COP26 w Glasgow, redakcja Teraz Środowisko podejmuje temat, nomen omen, śladu węglowego. Ile wynosi dla wysyłanego e-maila, a ile dla zakupionej pary jeansów? Jak wygląda w budownictwie, rolnictwie, a jak w transporcie? Czemu biznes powinien mieć go na uwadze? Zapraszamy do lektury!
Na otwarcie
WywiadLiczenie śladu węglowego – od nieśmiałego trendu po biznesową konieczność
AnalizaEnergetyka, przemysł, rolnictwo, odpady. Co jest największym emitentem gazów cieplarnianych w Polsce i UE?
Niski ślad węglowy najgorętszym trendem sezonuSektor mody, znaczący emitent CO2, ma do odegrania ważną rolę w ochronie klimatu. Po COP26 170 podmiotów z branży zobowiązało się do osiągnięcia zerowej emisji netto do 2050 r. Wśród recept na zrównoważoną modę znajdujemy cyrkularne modele biznesowe.01 grudnia 2021
Surfowanie po Internecie nie sprzyja ochronie środowiska. Dane mówią same za siebieKażdego dnia wysyłamy i odbieramy miliardy maili, przeglądamy tysiące stron internetowych i publikujemy ogromne liczby postów w serwisach społecznościowych. Okazuje się jednak, że dla klimatu każde kliknięcie ma znaczenie…02 grudnia 2021
Jaki jest ślad węglowy statystycznego Polaka? Jak go zmniejszyć?Dieta, środek transportu, ilość czasu spędzonego przed ekranem laptopa – wszystko ma wpływ na nasz ślad węglowy. Statystyczny Polak odpowiada za emisję 11 ton CO2eq rocznie… jak można zejść poniżej średniej? Podpowiadamy, jak to zrobić.07 grudnia 2021
Dyrektywa CSRD i zmiany dla przedsiębiorców z niej wynikająceGlobalne wyzwania związane z koniecznością dążenia do zrównoważonego rozwoju z każdym rokiem zyskują na znaczeniu. Co zmienia projekt dyrektywy ws. raportowania przez przedsiębiorstwa zagadnień dotyczących zrównoważonego rozwoju (dyrektywa CSRD)?Artykuł promocyjny - 21 czerwca 2021
Odpowiedzialność biznesu
ING Bank Śląski: odważna strategia klimatyczna kreuje ryzyka, ale również wielkie szanse W transformacji klimatyczno-energetycznej szczególną rolę do odegrania mają instytucje finansowe. To one udzielając finansowania, wpływają na modele biznesowe. Joanna Erdman wyjaśnia, dlaczego ING Bank Śląski nie finansuje aktywów węglowych i jaką drogą idzie do neutralności klimatycznej.Artykuł promocyjny - 03 grudnia 2021
Czy presja społeczna i inwestorska położy kres korporacyjnej obojętności?Giełdowi gracze mają duży kapitał i duże możliwości. Ile mają do zaoferowania w kwestii celów i strategii klimatycznych? Damian Iwanowski z Fundacji Instrat opowiada o wynikach badania, jakie zostało przeprowadzone w tym temacie.Artykuł promocyjny - 03 grudnia 2021
Rola efektywności energetycznej
KAPE: Biznes z klimatem – od weryfikacji śladu węglowego do neutralności klimatycznejKrajowa Agencja Poszanowania Energii specjalizuje się we wsparciu przy wdrażaniu efektywnych energetycznie rozwiązań dla firm, instytucji oraz JST. O tym, jak i dlaczego przedsiębiorstwa powinny zmniejszać emisję GHG, rozmawiamy z Martą Piątkowską, kierownikiem działu Budownictwo w KAPE.Artykuł promocyjny - 01 grudnia 2021
Perowskitowe ogniwa na fasadach budynków i w wersji mini, jako elektroniczne etykiety cenoweNa czym polega fenomen ogniw perowskitowych i z jakim śladem węglowym związana jest ich produkcja? Czy cenówki ładowane światłem halogenów zrewolucjonizują placówki handlowe? Wyjaśnia Olga Malinkiewicz, założycielka Saule Technologies.Artykuł promocyjny - 02 grudnia 2021
Budownictwo na łasce energetyki? Ślad węglowy budynku zależy nie tylko od źródła zasilaniaNiemal 40 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych przypada na sektor budownictwa. Ogrzewanie, ciepła woda, klimatyzacja… użytkowanie budynków silnie oddziałuje na środowisko. Wbudowany ślad węglowy będzie jednak zyskiwał na znaczeniu.07 grudnia 2021
Emisje z transportu: czas na zmianę paradygmatuŚwiatowy transport ładunków oraz przewóz pasażerów odpowiedzialny jest za 1/5 światowych emisji gazów cieplarnianych. Choć - zgodnie ze zobowiązaniami klimatycznymi - powinniśmy w ciągu dekady zredukować te emisje o 20 proc., tendencja jest odwrotna.03 grudnia 2021
Ślad węglowy bazą do dekarbonizacji i transformacji energetycznej przedsiębiorstwaDekarbonizacja i kierunek neutralności klimatycznej europejskiej gospodarki stawia nowe wyzwania przed przedsiębiorstwami, które do tej pory były wyłącznie odbiorcami końcowymi nośników energii. Wymaga to szczególnego zaangażowania kierownictwa.Artykuł promocyjny - 03 grudnia 2021
Transformacja energetyczna firm sposobem na walkę ze śladem węglowymKażda firma - zarówno duża, jak i z sektora MŚP powinna przeanalizować możliwości wdrożenia inwestycji obniżających zużycie energii jak i jej koszty. Można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i dodatkowo obniżyć ślad węglowy. Jak to zrobić?Artykuł promocyjny - 07 grudnia 2021
Rolnictwo i sektor spożywczy
Marnowanie żywności powoduje 3,3 mld ton emisji CO2 rocznie. Polskie statystyki do pilnej poprawyCorocznie marnowane 1,3 mld ton żywności na świecie jest źródłem emisji 3,3 Gt ekwiwalentu dwutlenku węgla. O statystykach, środowiskowych skutkach zjawiska i pilnej potrzebie międzysektorowych zmian mówi Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.01 grudnia 2021
Projekt ReFlex – polska technologia, która ma szansę zdobyć zagraniczne rynkiReFlex to pionierski projekt recyklingu opakowań elastycznych, który jest też szczególnym przykładem realizacji rozszerzonej odpowiedzialności producenta. Korzyści z niego wiele, ale niepokoi duża niepewność prawna, o czym w rozmowie z Magdaleną Dziczek z EKO-PAK.Artykuł promocyjny - 26 listopada 2021
Ślad środowiskowy i rola opakowań „szytych na miarę” w ograniczaniu strat żywności Optymalizacja rozmiaru i projektu opakowania jest kluczowa z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności oraz ograniczania marnowania produktów spożywczych. Opakowania spełniają ściśle określone funkcje, warto czytać etykiety i opisy.Artykuł promocyjny - 06 grudnia 2021
Przyszłość rolnictwa pod znakiem zapytania? Pilnie potrzebna redukcja emisji GHG w sektorzeDo uprawy roślin i hodowli zwierząt wykorzystuje się 30 proc. lądów na świecie, a globalna produkcja żywności przyczynia się do produkcji 7,2 Gt CO2eq rocznie. Naukowcy mówią: bez reformy rolnictwa katastrofa klimatyczna jest nieunikniona.02 grudnia 2021